Évente több ezer zsidó hagyja el Franciaországot

Évente több ezer zsidó hagyja el Franciaországot

Európa legnagyobb zsidó közössége Franciaországban él, körülbelül 550 ezer ember. Az utóbbi években egyre többen mondják, nem érzik biztonságban magukat saját országukban.

A Pinto család úgy döntött, elköltözik Seine-Saint-Denis-ből, Párizs észak-keleti elővárosából. Tavaly három támadó tartotta őket fogva otthonukban, vallásuk miatt.

Roger Pinto így emlékezik a támadásra: “Amikor ránk törtek, azt mondták, hogy van pénzetek, mert zsidók vagytok! A fiamat megkötözték, a feleségemet bordán rúgták, engem pedig leütöttek. Aztán mindannyiunkat bezártak egy szobába, és megfenyegettek, hogy megölnek minket, ha megmozdulunk. Egy hatalmas csavarhúzót nyomtak a torkunkhoz.”

Az eset nagy visszhangot kapott a francia sajtóban. A rendőrség elfogta a gyanúsítottakat, akik jelenleg őrizetben vannak, de a traumát nem heverte ki a megtámadott család.

A párizsi és nizzai terrortámadások óta fokozott biztonsági intézkedések érvényesek Franciaországban, a zsinagógákat is védik.

40 éve, az egyik párizsi zsidó iskola alapításakor az intézmény nyitott iskolaként akart működni. Az igazgató, Henri Cohen Solal szerint megváltoztak a körülmények:

“Volt olyan időszak, amikor nyolc fegyveres katona teljesített szolgálatot az iskolában, 24 órában. A gyerekek először nem is értették, miért kell katonáknak védenie egy iskolát.”

Hírdetés

A katonák elmentek, de egy rendőr és a szülőkből szerveződött őrség átvette a helyüket.

Az igazgató azt mondja, hogy a családok most biztonságosnak érzik az iskolát, de ez a külvilág kizárását jelenti.

A Franciaországban regisztrált zsidóellenes indíttatású cselekmények száma jelentősen megnőtt a kétezres években, a Közel-Keleten fokozódó feszültséggel egy időben.

Nonna Mayer, a francia nemzeti kutatóközpont (CNRS) elemzője:

“Ötvennél kevesebb ilyen támadást jelentettek a kilencvenes évek közepén. Kétezerre, a második intifáda után emelkedtek a számok, kilencszáz zsidóellenes támadást regisztráltak egy évben. Később is érzékelhető volt a számok alakulásán az izraeli hadsereg egy-egy nagyobb beavatkozása a palesztin területeken. Gyakran nem tudni semmit a támadóról, de rendszerint fiatal férfiak, sokszor bevándorlók gyerekei, míg korábban a szélsőjobb állt az zsidók elleni cselekmények mögött.”

A félelem miatt egyre többen hagyják el Franciaországot, becslések szerint évente háromezren, főként Izraelbe költöznek.

Euronews


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »