Évente egy kisvárosnyi embert tiltanak el a cégügyektől

Több mint 12 ezer magánszemélyt tiltottak el a cégügyektől 2017-ben, csakúgy mint a két megelőző évben is – írja közleményében az Opten Inormatikai Kft. A jogi szigor egyébként indokolt, mivel a végrehajtások, felszámolások és kényszertörlések száma rendkívül magas, és a hatóságok vissza akarják szorítani azt a gyakorlatot, hogy az eladósodott cégeket a tulajdonosaik egyszerűen hagyják bedőlni, majd mintha mi sem történt volna, új céget alapítanak.

Tavaly több mint 12 ezer magánszemélyt tiltottak el a cégvezetéstől, ezzel 42 ezer felé közeledik az eltiltott személyek száma.

– mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs igazgatója.

A cégbíróság jellemzően a jogerősen megállapított hitelezői követelések és pénzbírságok megfizetésének elmulasztása miatt tiltja el a magánszemélyeket a cégügyektől.

Az eltiltott személy 5 évig nem lehet a cég vezető tisztségviselője és nem láthatja el a cég képviseletét sem, sőt bizonyos típusú tulajdonosi szerepköröket sem tölthet be.

Hírdetés

Jelenleg egészen pontosan 41789-nél jár az eltiltásszámláló, és várhatóan a következő években is egyre nagyobb számot fog mutatni, mert várhatóan az újonnan eltiltott személyek száma jóval magasabb lesz, mint a lejáró eltiltásoké.

– mondja az Opten szakértője.

A hatósági szigor egyébként ráfér a cégstruktúrára, a végrehajtások, felszámolások és kényszertörlések száma rendkívül magas és a nagytakarítást elősegítő hatósági eszköztár folyamatosan bővül. Július óta például magasabb céltartalékot kell képeznie az adósnak a felszámolási eljárás elején a felszámolás költségeire, idén januárban pedig bevezették az adófizetési biztosíték intézményét.

Az adófizetési biztosítékot cégalapításkor kell letenniük azoknak, akik korábban adótartozásukat meg nem fizetve szüntették meg a cégüket jogutódlás nélkül. Ez a jogszabályi rendelkezés vissza kívánja szorítani azt a gyakorlatot, hogy az adótartozástól való megszabadulás érdekében sok vállalkozó hagyja bedőlni a cégét és új vállalkozás indításával próbálkozik.

Olyan kevésbé direkt jogintézmények is megjelentek azonban, mint az, hogy a NAV mentorálja a kezdő vállalkozásokat, illetve az is, hogy a NAV a megbízható adózók nevét közzéteszi – tájékoztat a közlemény.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »