Európára soha nem látott mértékű földgázhiány vár

Európára soha nem látott mértékű földgázhiány vár

Nyitókép: SITA/AP

Példátlan földgázhiány vár Európára a télen annak következtében, hogy Oroszország elzárta a gázcsapok nagyrészét. A kontinens így Ázsiával vetélkedhet a már így is túlárazott cseppfolyós gázért, melyek hajókkal érkeznek, írja a Nemzetközi Energetikai Ügynökség (IEA).

Az ügynökség hétfőn közzétett negyedéves jelentésében azt írja, hogy Európának a kieső orosz földgáz miatt 13 százalékkal kell visszavennie a fogyasztását. Ennek nagyrészét a háztartások (értsd, mi, egyszerű emberek) fogyasztási szokásainak megváltoztatásából várják. Mégpedig a hőfok csökkentésével, a bojlerokban tárolt meleg víz csökkentésével, illetve a gazdasági és kommunális szolgáltatásokon belüli spórolással.

Az EU pénteken megegyezett arról, hogy csúcsidőben legalább 5 százalékkal visszafogja az áramfogyasztást.

Hírdetés

Oroszországból Ukrajna felől egyelőre még áramlik a földgáz Szlovákiába, a Fekete-tengeren keresztül pedig Törökországba és Bulgáriába is. További két útvonal Németország felé a Balti-tengeren, illetve Fehéroroszországon át Lengyelországba viszont már le lett zárva.

További kockázatot és kihívást jelenthet a tél végén érkező hideghullám. A földázmennyiség a szezon végén ugyanis már lassabban érkezett, mivel a tárolókapacitásokban kevesebb a földgáz, így a nyomás is kisebb. Az Európai Unió tartalékai jelenleg 88 százalékon állnak, ami több, mint az a 80 százalék, amivel számoltak. Az IEA szerint, ha Oroszország teljesen leállítja a szállítást, a tartalékokat 90 százalékra kell emelni.

Az EU tagországai a kiesett orosz földázmennyiséget jórész cseppfolyósított LNG-ból pótolták amerikai és katari forrásból, illetve vezetékeken keresztül Norvégiából és Azerbajdzsánból.

A cél az, hogy megelőzzék a tárolókban levő tartalékok oly mértékű csökkenését, hogy a vállalatoknak fejadagra kelljen adni a földgázt. Hogy a tél biztosított legyen, a tartalékoknak legalább 33 százalék felett kell maradniuk, ellenkező esetben egy tél végi hideghullám gázhiányt idézhet elő.

SITA


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »