Európai háborútól tartanak Prágában

A cseh hadsereg parancsoksága szerint 20 éve nem volt ilyen veszélyes a helyzet, s még Európában sem zárható ki egy fegyveres konfliktus kirobbanása. 

A prágai katonai elemzés szerint Csehország és szövetségesei 20 éve nem voltak ilyen rossz biztonsági helyzetben, jelenleg nem zárható ki egy államközi katonai konfliktus Európában, a konfliktus váratlanul és nagyon gyorsan törhet ki. Reagálva a növekvő fenyegetettségre és a hadsereg évek óta tartó alulfinanszírozottságára a katonai kiadásokra 2025-ig mintegy 460 milliárd koronára lesz szükség. Ebből 150 milliárdot fordítanak fegyverek és lőszerek beszerzésére, a többit a működési költségek és a bérek viszik el – közölte a Prague Daily Monitor.

Hírdetés

Gond nem volt – eddig alulteljesítettek

A dokumentum nyilvános részei szerint harci helikoptereket, közepes méretű szállító repülőgépeket és lánctalpas harcjárműveket szereznek be. Az utóbbi évek költségvetés-csökkentései után a javaslat értelmében 2020-ra stabilizálni kell a katonai kiadásokat, 2025-re pedig jelentősen fejleszteni.

A NATO tagság elnyerésekor 1999-ben Csehország vállalta, hogy a bruttó hazai termék 2 százalékát fordítja katonai kiadásokra, valójában jelenleg ez csak 1 százalék – írta a CTK hírügynökség. A balközép kormány 2020-ra ígérte a katonai kiadások 1,4 százalékra emelését. Ha ezt teljesíti, és a cseh gazdaság évente átlagban 2 százalékkal nő, akkor a védelmi minisztérium költségvetése 2020-ban 72,86 milliárd koronát érhet el a jövőre tervezett 47,59 milliárd korona (1 dollár=24,947 korona) után.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »