Európa legnagyobb mobil akváriumát állították fel Bécsben

Európa legnagyobb mobil akváriumát állították fel Bécsben

Európa legnagyobb mobil akváriuma lesz látható a hétvégén a Bécsi Természettudományi Múzeum előtt. A tizenkét méter hosszúságú akvárium célja, hogy a látogatók megismerjék a „LIFE-Boat 4 Sturgeon” projektet. A projekt keretében négy, kihalással fenyegetett tokhalfajt telepítenek vissza a Dunába.

Az a cél, hogy a tokfélék őshonossá váljanak a Dunában – magyarázta Norbert Totschnig (ÖVP) mezőgazdasági miniszter pénteki sajtótájékoztatóján. A „LIFE-Boat 4 Sturgeon” projekt központi eleme egy úszó haltenyésztő állomás építése a Duna bécsi szakaszan. A projekt során 2030-ig mintegy 1,6 millió tokhalat tenyésztenek és a fiatal egyedeket a Duna különböző szakaszain szabadon engedik.

Hírdetés

Eddig már mintegy 250 000 tokhalat engedtek vissza a Dunába – hangsúlyozta Ulli Sima (SPÖ), Bécs innovációs tanácsosa. Bár a projekt a nagyközönség számára is látogatható, nem különösebben látványos, mivel a tokhalak nem jelennek meg a víz felszínén. A hatalmas akváriumnak köszönhetően azonban mostantól meg lehet ismerni a tokfélék életét, sok más faj mellett.

A „LIFE-Boat 4 Sturgeon” projektet a bécsi Természeti Erőforrások és Élettudományok Egyeteme (BOKU) vezeti a Mezőgazdasági és Erdészeti Minisztériummal és Bécs városával közösen. A nemzetközi partnerek között magyar, szlovén, román, bolgár, szlováki és ukrán intézmények is találhatóak.

Krone.at nyomán


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »