EU-csúcs: Most a németek visszakoznak. Mutatjuk, hogyan nézne ki jelen állás szerint az EU vezetése

EU-csúcs: Most a németek visszakoznak. Mutatjuk, hogyan nézne ki jelen állás szerint az EU vezetése

Ahogy a telik az idő, kezd egyre hiteltelenebbé válni az EU csúcsvezetői jelöltállító találkozója. Miután vasárnap és hétfőn a legrosszabb jelölteket – történetesen a korábban legesélyesebbnek tartott csúcsjelölteket – sikerült levenni a napirendről, az új, kompromisszumos megoldásokat maga Németország ellenzi.

A Politico közlése szerint a német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen lehetne az EB következő elnöke, ám ezúttal maga Németország visszakozik ettől a forgatókönyvtől. Valószínűleg azért, mert a németek számára jóval fontosabb Európai Központi Bank élére a francia Christina Lagarde kerülne, aki korábban kereskedelmi miniszter is volt. Márpedig a német gazdaság számára kulcsfontosságú, hogy, hogy minél nagyobb befolyása legyen az EU pénzügyeire.

Egy euró-leértékelés például sok problémától szabadíthatná meg a bankválságban kínlódó déli tagállamokat, ám a németek jelentős bevételektől esnének el. Franciaország pedig ezen a téren a déli tagállamok csoportját erősíti.

Nem csoda tehát, hogy miközben Magyarország hajlandó lenne támogatni von der Leyen EB-elnöki ambícióit, Németország nem támogatja azt. Legalábbis, ilyen áron nem kéri az EB elnöki posztját – főleg hogy korábban inkább azt áldozta volna fel az EKB elnöki székéért.

Ráadásul erősen kétséges von der Leyen támogatottsága az Európai Parlamentben. A szocialisták és liberálisok Merkel meghosszabbított kezének tartják, a Zöldek egyenesen jelezték, hogy aligha tudnák rábírni magukat von der Leyen megszavazására (az EB elnökének személyére az EP-nek is rá kell bólintania).

Strasbourgban az is elhangzott, hogy a von der Leyen által vezett német védelmi tárcában több visszaélés is történt, amiről oknyomozó riportok születtek.

Hírdetés

Jelenleg 18:30-is szünetet tartanak az országvezetők, majd folytatják a tárgyalásokat. A most terítéken lévő javaslat szerint a következőképp állna fel az EU csúcsvezetői gárdája:

Európai Bizottság elnöke: Ursula von der Leyen (német, kereszténydemokrata, CDU)

Európai Bizottság alelnökei: Frans Timmermans (holland, szocialista S&D), Margharete Vestager (dán, liberális, Renew Europe frakció – korábban ez volt az ALDE), Maroš Šefčovič (szlovák, szocialista, S&D)

Európai Tanács elnöke: Charles Michel (szintén liberális, Renew Europe, jelenleg a belga ügyvivő kormány minisztere, aki személyesen támogatta az ENSZ migrációs paktumát, de nem sikerült kormányát is rábírnia erre, ezért a koalíciója felbomlott)

Európai Parlament elnöke: Sergej Sztanisev (bolgár szocialista)

Az EU külügyi főbiztosa (kvázi külügyminisztere): Josep Borrel (spanyol, szocialista)

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »