EU-csúcs – Megkezdődött a tagállami vezetők informális munkavacsorája

Megkezdődött hétfőn koraeste a tagországok vezetőinek soron kívüli munkavacsorája Brüsszelben, az Európai Tanácsot alkotó állam- és kormányfők arról egyeztetnek, hogy kiket jelöljenek az Európai Unió két intézményének, az Európai Tanács és az Európai Bizottság vezető pozícióiba, valamint az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének.

Hírdetés

Hétfőn első alkalommal ül össze az Európai Tanács az európai parlamenti választások után.
   
A mostani informális vacsorán elfogadott javaslatokat az állam- és kormányfők a jövő hét második felében tartott hivatalos uniós csúcson véglegesítik majd. A döntést nyolc tagállam vagy az európai népesség 35 százalékát képviselő kormány- és államfők akadályozhatják meg.
   
A hétfői munkavacsorán elfogadni tervezett politikai megállapodás elmaradása esetén a vezetők a következő EU-csúcson folytatják az egyeztetéseket.
   
Az Európai Bizottság elnökéről szóló, végleges javaslatot Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az Európai Parlament (EP) elé terjeszti majd, ahol az EP-képviselők abszolút többségének, azaz a 720 tagú EP-ből legalább 361 képviselő szavazata kell a jelölt megválasztásához. Sikeres jelölés esetén az EP a július 16-án kezdődő, strasbourgi plenáris ülésén szavazhat.
   
Információk szerint Ursula von der Leyen, a leköszönő Európai Bizottság jelenlegi elnöke, az európai parlamenti választásokon legtöbb mandátumot szerzett Európai Néppárt (EPP) politikusa a tagállami vezetők legtöbbjének támogatását élvezi. A Charles Michel vezette Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnök kerülhet, Josep Borrell után pedig Kaja Kallas észt miniszterelnök lehet az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.
   
A tagállamok vezetői amellett, hogy kik vezessék az uniós intézményeket, olyan kérdésekben is egyeztetnek hétfőn, mint a következő öt év politikai céljai, valamint a védelem és a gazdaság versenyképesége.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »