Ételek – történetek: a gofri

Ételek – történetek: a gofri

Néhány napja tértem haza Belgiumból, ha pedig Belgium, akkor gofri! Na, meg hasábburgonya, de erről esetleg máskor… Az édes, ropogós tésztát az egész világon imádják, készítik. Sokan hiszik, hogy amerikai édességről van szó. Tény, hogy a tengerentúlon is rengeteg a rajongója, de ami az eredetét illeti, európai találmány.

Most akkor görög, belga vagy amerikai?

A legelső gofriszerű édességeket valószínűleg a görögök készítették. Rómában forró korongokon palacsintát sütöttek, és mivel a görögök is szerették a sült tésztát, ők két forró vaslap közé tették a sütnivalót. Az így kapott édesség még inkább az ostyához hasonlított, de itt elindult valami.

Maradékból világsztár

A gofri eredeti receptjét illetően rengeteg a vita. Mindenki szeretné a magáénak tudni, az azonban tény, hogy az első ismert gofrireceptet a 14. század végén egy névtelen kéziratban, a Le Ménagier de Paris-ban találták. Egy férj írta instrukcióként fiatal feleségének.

A népszerűség felé vezető úton nagy szerepük volt a belga cukrászoknak. Takarékossági szempontból az egyéb édességek készítéséből megmaradt maradékokat kisütötték. Az így kapott sült tészta mélyedéseibe mézet csorgattak, és így árusították.

Hírdetés

Aztán jött az 1958-as világkiállítás Brüsszelben. Erre az alkalomra épült a világhírű Atomium, és hát gofrit is lehetett majszolni, miközben a gigantikus építmények közt sétáltak a látogatók.

Majd 1964-ben, amikor a világkiállítás New Yorkban volt, az amerikaiak is megszerették a gofrit. Ők eleinte reggeliként fogyasztották szalonnás-juharszirupos verzióban.

vasárnap

Napjainkban

Mára kismillió gofrireceptet találhatunk az interneten. Létezik édes és sós változata is. Eltérnek a formák, a fűszerezés, a tészta összetétele. Van, aki feltekeri, van, aki tojás nélkül készíti, van élesztős, sütőporos verziója is, vannak, akik jól megpakolják fűszerekkel az alaptésztát is. Sokan arra esküsznek, hogy a tészta legyen egyszerű, inkább a feltétekkel érdemes variálni. Apropó, feltétek! Lekvár, csoki, tejszínhab, friss gyümölcsök, fagyi, karamell, porcukor… Bármi jöhet, amire csak gusztusunk van. Jómagam a vaníliafagyis változatra esküszöm, némi friss gyümölccsel kiegészítve.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnap 2022/38. számában jelent meg a Vasárnapi Asztal mellékletben

Aki vásárlás helyett előfizetné a Vasárnapot, az most egyszerűen megteheti: https://pluska.sk/predplatne/vasarnap/#objednat-tlacene


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »