„Eszköztelenül indította útnak őket” – Elsőcsütörtöki püspöki szentmise Székesfehérvár-Öreghegyen

„Eszköztelenül indította útnak őket” – Elsőcsütörtöki püspöki szentmise Székesfehérvár-Öreghegyen

A székesfehérvár-öreghegyi Magyarok Nagyasszonya-templomban a hagyományos elsőcsütörtöki szentmisére gyűltek össze a hívek, hogy a világért, az Egyházért, a családokért, új papi és szerzetesi hivatásokért imádkozzanak főpásztoruk vezetésével.

A szentmisén koncelebrált a város papsága; a szertartás elején Tornyai Gábor plébános köszöntötte Spányi Antal megyéspüspököt és a megjelenteket.

Az elsőcsütörtöki alkalmak a Jézussal való találkozás mélyebb lehetőségét adják meg, hogy hazatérve megkapjuk a tanítványok küldetését – mondta Tornyai Gábor. Jézus hív össze bennünket – a tanítványaival akar együtt lenni, akiket tanítani akar –, hogy amikor visszamegyünk otthonunkba, plébániánkra, a hétköznapi életünkbe, valóban éljük azt, amit az ő jelenlétében megértettünk.

Szentbeszédében a főpásztor kiemelte: amikor Jézus elküldte tanítványait, hogy tanúságot tegyenek az evangéliumról, teljesen c. Mi különböző eszközök után vágyódunk. A 21. század embere eszközök nélkül nem tud meglenni. Okosotthonról álmodunk, ahol mindent az eszközök irányítanak. Amikor reggel elindulunk, keressük, hogy megvan-e a zsebünkben a telefon, s ha nincs nálunk, elveszettnek érezzük magunkat.

Ebben az eszköztelenségben küldi őket Jézus, hogy semmi másban ne bízzanak, és értsék meg, hogy a vele való személyes kapcsolat az erejük, a Krisztusról szóló tanúságtételük az egyetlen eszközük, amellyel megmentik az embert és a világot.

Hírdetés

Minket is küld Krisztus, és arra kell törekednünk, hogy mély személyes kapcsolatunk legyen vele, erős, eleven és hiteles – hangzott el Spányi Antal püspök prédikációjában. Arra buzdított, hogy minden hívő tegyen tanúságot hitéről. „Beszélnünk kell Krisztus szeretetéről, a tőle kapott tanítás igazságáról, az új élet reményéről és szépségéről. Mert rajtunk múlik, milyen lesz ez a világ.” Isten országa nem fog nélkülünk épülni. „Adja az Úr, hogy világosan megértsük szándékát, hogyan küld el bennünket eszköztelenül.”

Az elsőcsütörtöki imaóra szentségi áldással és litániával zárult. 

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Lugosi Balázs

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »