Eszenyin vesztek össze: Járai Máté vs. Lengyel Tamás

Eszenyin vesztek össze: Járai Máté vs. Lengyel Tamás

A Győrből Kecskemétre szerződő Járai Máté színész Instagram oldalán írta ezt: „Szabad- e szeretni Eszenyi Enikőt? Szabad-e fontosnak tartani a Vele közös munkát? Szabad-e azt éreznem, hogy szerencsés vagyok, hogy megadta az élet, hogy dolgozhattam Vele?” A lavina ezzel megindult.

Járai Máté számos győri évad után Kecskemétre szerződött (futó darabjai maradtak azért a Győri Nemzeti Színházban is), elvállalta az Eszenyi Enikő rendezte Cirkuszhercegnő egyik fontos szerepét. Eszenyi – mint ismert – botrányos körülmények között távozott a Vígszínház éléről, az, hogy Kecskeméten feladatot kapott, a visszatérést jelentheti a magyar színházi világba.  

Hírdetés

Járai bejegyzésére a Vígszínház egyik színésze, Lengyel Tamás válaszolt. A teljes szöveg elolvasható a művész Facebook oldalán, mi most idézünk csak belőle: „Kérdésedre, hogy szabad-e szeretni Eszenyi Enikőt, a válasz az, Járai Máté, hogy szabad szabadon érezni. Örülök, hogy neked, és a társulat többi tagjának nem kellett átélnie mindazt, amit nekünk. Remélem, soha többet nem fog megtörténni senkivel, ami a Vígszínházban történt. Jó, hogy kölcsönös bizalommal, nyitottsággal és szeretettel tudtatok fordulni egymás felé mindazok után, amit olvasni és hallani lehetett. De amig az ügy lezáratlan, amíg a 71 (vígszínházi – a szerk.) panaszos nem kap választ, hogy mi is történt, szerintem azt is meg kell vizsgálnod, milyen másodlagos jelentése és hatása lehet egy ilyen kérdésfelvetésnek.” 

Lengyel is kérdéseket tesz fel: „Így bennem fel is merül, vajon a kérdésed nem állásfoglalás-e az ügyben? Nem voks-e Enikő mellett? Nem jelenti-e azt, hogy megkérdőjelezed a 71 panaszos állítását?” 

Járai Máté pedig válaszol (hétfőn): „Már amikor megtudtad, hogy elfogadtam a Kecskeméti Katona József Színház felkérését egy olyan darabra, amelyet Eszenyi Enikő rendez, már akkor azzal vádoltál, hogy szemen köpöm Eszenyi 71 áldozatát, csak mert hajlandó vagyok dolgozni vele. (…) Ezek után tudtam, hogy ha leírom a saját tapasztalataimat és érzéseimet a közös munkáról, és azok nem negatívak, akkor lesznek, akik azt feltételezik majd, amit Te most. (…) Senki mellett nem teszem le a voksomat, nem kérdőjelezem meg az áldozatok állításait, traumáit és nem akarok sugallni semmit. Elfogadhatatlannak tartom, ami történt, azt pedig különösen, hogy azok, akik tudtak erről és tehettek volna ellene 10 éven át nem tettek semmit. (…) Nem lehet célod azt sugallni szakmán belül, hogy aki ezentúl Eszenyi Enikővel dolgozik az áruló és semmibe veszi a 71 áldozat traumáját, mert így ez az ügy csak még tovább növeli a megosztottságot. (A teljes szöveg olvasható Járai Máté hivatalos oldalán.) 


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »