Esszenciák citrusfélékből, zöld mandarinból és narancsból (X)

Esszenciák citrusfélékből, zöld mandarinból és narancsból (X)

A citrusok illata felemelő, élettel telik meg tőlük a levegő, javul a hangulat. Frissességük gyorsan stimulálja orrunk szaglósejtjeit, ahonnan az ingerület hamar az agyba ér. Képesek befolyásolni hangulatunkat, emlékeket hívnak elő, például egy szép nyáresti séta perceit egy csodálatosan meleg mediterrán tengerparton.

Ugyanakkor segíthetik a koncentrációt is. Nem csupán a citrusfélék héjából készülnek fantasztikus illóolajok, hanem a gyümölcslé készítése során a felszínen úszó-lebegő olajokból is csodálatos esszenciák születnek. Ezeket is vízgőz-desztillációval nyerik, illatukat erőteljesebbnek, fényesebbnek és frissebbnek mondják. 

Citrus limon – esszencia citromból

A jól ismert citrom levéből készül ez a fantasztikusan friss esszencia. Illata gyümölcsösebb és nagyon intenzív. Ez az olaj színtelen, nem hagy foltot. Fényérzékenységet okozhat, így csak 2%-os hígítási arányt javasolnak bőrön való alkalmazásakor.

Kicsit más a hatása, mint illóolaj „unokatestvérének”. Azt figyelték meg, hogy a fókuszálást és a koncentrálást segíti, energiával tölt fel és felemel. Segíti az immunrendszert, tisztítja és támogatja a légutakat a fertőzéses időszakokban. 

Citrus nobilis – esszencia zöld mandarinból

Hírdetés

Egy kicsi örökzöld fán, melyet főképp Európában, a Közel-Keleten és Brazíliában termesztenek, nő a tangerin nevű citrus rokona. Az ebből készülő esszenciát emésztési gondok esetén ajánlják gyerekek és idősebbek számára, de ízesítenek vele édes likőröket, és kölnikbe is előszeretettel teszik.

A korai szedésből származó gyümölcsök zöldes-sárga színű olajat adnak, míg a későbbiek pedig vöröses színűt. Illata intenzív, friss és citrusos. Mindenféle keverék illatát édesíteni képes. Nyugtató és felemelő, segíti az elalvást és a pihenést. Ha bergamott olajat, EssentialHeal zöld mandarin-, citrom- és narancs esszenciát vegyítünk, ragyogóan friss, légtisztító keveréket kaphatunk. Aromadiffúzorba vagy inhalátorba téve derűs és energikus hangulatot varázsol körénk. Bőr- és hajápoló készítményekbe is gyakran teszik a zöld mandarin esszenciát. Terhesség vagy szoptatás, orvosi kezelés esetén nagy körültekintéssel alkalmazható. 

Amennyiben további felhasználása érdekli, érdemes elolvasnia az EssentialHeal blogbejegyzéseit.

Citrus sinensis – esszencia édes narancsból

A narancs mai formájában Európában fiatal növény. Először egy keserű fajta jutott ide, a csodálatos édes narancs viszont Kínából érkezett a Mediterrániumba a XVI. században. A hagyományos kínai gyógyászatban igen fontos szerepe volt. Aromája erős, pezsgő és gyümölcsös, más, mint az édes narancs illóolajé.

Kémiai profiljuk eltérő, előbbiben az aldehidcsoport aránya magasabb (kb. 0,5%). Keverékekben alkalmazva azokat „világosabbá”, citrusossá és frissebbé teszi. Tisztítóhatásáról sokat írtak. Az EssentialHeal többi citrus esszenciájához hasonlóan ez is felemel és frissít, képes oldani a feszültséget, s elűzni az aggodalmat.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »