Eső áztatta 26. Kopácsi Halásznapok

Eső áztatta 26. Kopácsi Halásznapok

A zord időjárás ellenére is megtartották a hétvégén a 26. Kopácsi Halásznapokat, így a halpaprikásról és csíptetős pontyról, vásári portékákról, színes kultúrműsorról és hangulatos koncertekről senkinek sem kellett lemondania.

A kopácsiak a hétvégén a nehezített körülmények ellenére is állták a sarat, idén a szó minden értelemében. A hirtelen lehűlés és állandó esőzés belerondított a 26. Kopácsi Halásznapok szervezőinek a terveibe. Az őszi programok sikere mindig kiszámíthatatlan az időjárás szeszélyei miatt, ezt a hétvégén Kopácson meg is tapasztalhattuk, hiszen szinte végig szakadt az eső erős széllökések kíséretében.

„Köszönet illeti a kopácsiakat”

Az egykori halászfalu lakosai 1998-ban döntöttek úgy, hogy bemutatják ország-világnak, milyen volt egykor az élet „a víz melletti faluban”, milyen ételeket fogyasztottak és milyen hagyományokat ápoltak. A régi mesterséget ma már ugyan nem űzik, a halételek viszont nagy népszerűségnek örvendenek, ezért a fesztivál a helyi gasztronómia köré épült, és az elmúlt 26 évben a régió meghatározó, többezres tömegeket vonzó gasztrokulturális rendezvényévé nőtte ki magát. A szervezőknek több  tervezett programelemet is törölniük kellett a mostoha időjárás miatt. Ennek ellenére mégis a régió legnagyobb gasztrokulturális rendezvényéről beszélünk. A kiállítók küzdöttek az elemekkel, valamint a helyi Szarvas Vadásztársaság is mindent megtett annak érdekében, hogy akik a hamisítatlan hal- és vadspecialitások szerelmesei, azok idén is hozzájussanak kedvenc fogásaikhoz. A pénteki nyitóünnepség szónokai is méltatták a kopácsiak sikertörténetét.

– A Kopácsi Halásznapok is azt bizonyítja, hogy milyen életerős magyar közösség van a Drávaszögben, milyen nagyszerű rendezvényeket tud tető alá hozni. A mai nap a köszöneté, ezért is jöttünk össze a megnyitón, hiszen mindenkinek köszönetet szeretnénk mondani, aki részt vett a szervezésben. Én a kopácsiakat emelném ki, hiszen a kezdeményezés és az egész kivitelezés is elsősorban az ő érdemük. Köszönöm szépen a kopácsiaknak, hogy ilyen nagyszerű rendezvénnyel járulnak hozzá a horvátországi magyarság közéletéhez – nyilatkozta lapunknak Jankovics Róbert parlamenti képviselő, a HMDK elnöke.

Željko Cickaj, Jankovics Róbert, Domagoj Mikulić és Mato Lukić

A megnyitón köszöntőt mondott Željko Cickaj, a Bellyei járás elöljárója, Domagoj Mikulić, a regionális és európai uniós támogatásokért felelős zágrábi minisztérium államtitkára és Mato Lukić, Eszék-Baranya megye zsupánja is. Társaságukban volt Magdó János eszéki magyar főkonzul is.

Hírdetés

A péntek este koncertekkel zárult, amelyen csak a legkitartóbbak szórakoztak.

Terítéken szűkebb-tágabb régiónk tánchagyományai

A szombati napon egy igazán csípős programmal nyitott a rendezvény: erőspaprikaevő-versenyt tartottak, ahol a „pokol” 9 körét kellett a három bátor versenyzőnek „végigjárnia”. A Maxime Iratus termelő által szponzorált versenyen az eszéki győztes a 8. körig jutott, összesen ennyi chilipaprikát bírt elfogyasztani. Ezt követte a már hagyományos kultúrműsor, melyet az egyik házigazda, az Arany János Kultúregyesület Tavirózsa tánccsoportja a legújabb koreográfiájával nyitott meg. Rajtuk kívül felléptek a várdaróciak, a kórógyiak, a szentlászlóiak, a dályhegyiek, a csúzaiak, a bellyeiek, a kiskőszegiek, az ivanovciak, de magyarországi vendégek is színesítették a néptánckavalkádot, hiszen itt voltak a pécsi Misina Táncegyüttes tagjai és a Magyaregregyi Hagyományőrző Egyesület tánccsoportja is. Este szintén koncerteken szórakozhatott a közönség.

A három nap alatt a Szarvas Vadásztársaság színeiben közel 100 ember dolgozott serényen, hogy mindazokat ki lehessen szolgálni, akik az időjárás ellenére finom falatokért látogattak ki a rendezvényre. Sajnos vasárnap a HMDK kopácsi alapszervezete által tervezett, már hagyományos halpaprikásfőző-verseny az időjárás miatt elmaradt, de éhen így sem maradt senki.

Szerencsére a Kopácsi Halásznapok az a rendezvény, amelytől az időjárás sem tudja eltántorítani a látogatókat.

Forrás: kepesujsag.com

The post Eső áztatta 26. Kopácsi Halásznapok appeared first on Külhoni Magyarok.


Forrás:kulhonimagyarok.hu
Tovább a cikkre »