És tényleg: már a zuhanyon is spórolnak a németek, és minden második halasztott már el nagybevásárlást

És tényleg: már a zuhanyon is spórolnak a németek, és minden második halasztott már el nagybevásárlást

Az infláció és az oroszországi szankciók együttállása miatt Európa legerősebb gazdaságában sem rózsás a helyzet.  

Azt, hogy Németország gazdaságát is megviseli az energiaválság, az infláció, és az Oroszországra megzabolázására céljából hozott szankciók hatása, már korábban is lehetett sejteni. Peter Hauk Baden-Württenberg tartományi vezetésének mezőgazdaságért és fogyasztóvédelemért felelős minisztere szerint el lehetne rendelni az orosz nyersanyagok teljes tilalmát. Az energiahordozók hiánya miatt lehet, hogy nem lesz mivel fűteni, de a 15 fokos szobahőmérséklet mondhatni ideális, legfeljebb fel kell venni egy pulcsit.

A német közműszolgáltatást szabályozó szövetségi hálózati ügynökség vezetője Klaus Müller szerint az is megoldás lehet, ha a németek kevesebbet zuhanyoznak, s lehetőleg azt is hideg vízzel.

A Bild am Sonntag német újság megkérdezte olvasóit, ők hogyan s miként spórolnak e nehéz helyzetben. A lap megemlíti, az Eurostat adatai szerint 8,6 százalékos az infláció. Németország az üzemanyag-kedvezmény és a 9 eurós jegy bevezetésével némileg lassította ezt, mert náluk csak 7,6%-os, a következmények ennek ellenére drámaiak.

Csak Baden-Württembergben 45 uszoda áll az összeomlás szélén a magas energiaárak miatt.

A lap felmérésébe bekapcsoló 1003 válaszadó 75%-ának nagyon súlyos, vagy súlyos gondokat jelent az áremelés, különösen az alacsony, 2000 euró nettó jövedelemmel rendelkező háztartások esetében, náluk ez a szám 82%.

A Németországban élők 50 százaléka mondta, hogy romlott az anyagi helyzete, csak 7 százaléknak javult, a többinek stagnált. A megkérdezettek 46 százaléka a helyzet romlására számít, ugyanennyi százalék, tehát közel minden második ember halasztott már el egy nagybevásárlást, mivel nem tudta megengedni magának.

Hírdetés

A bevezetőben idézett zuhanyzás is visszaköszön, az olvasók 40%-a vízfogyasztás visszaszorításával is próbálja kordában tartani a kiadásait.

A kultúra is szenved a válságtünetektől, a mozi-, múzeum- és színházlátogatás a lakosság 40%-a redukálta, 26%-uk pedig a média-előfizetésén is spórol.

A politikusok is igyekeznek felkészíteni a lakosságot a helyzet rosszabbra fordulására. Jens Kerstan hamburgi környezetvédelmi szenátor szerint elképzelhető, hogy akut gázhiány esetén csak a nap bizonyos szakaszaiban fognak tudni meleg vizet biztosítani, a távhőszolgáltatásban pedig lehetséges, hogy a helyiségek felfűtöttségének hőmérsékletét csökkenteni kell.

Robert Habeck gazdasági miniszter úgy fogalmazott, július 11-től az Északi Áramlat 1-en nem várható több orosz gáz, mivel a Gazprom július 11-21. között karbantartást végez.

A lapnak néhányan névvel is nyilatkoztak. Christian Rottenfusser 50 éves betegápoló, egyedülálló apa. Befizette a fiát egy iskolai táborba, cserébe lemondott a saját nyaralásáról.

Annemarie (72) és Wolfgang (75) Geier nyugdíjas házaspár az autót biciklire cserélte. Aggasztják őket az energiaárak, melyek alakulása kiszámíthatatlan.

Milena Stuckert (23) látszerész kevesebbet vásárol, főleg a húsfogyasztást fogta vissza. Több boltot is meglátogat a bevásárlás során, hogy élni tudjon az akciós kedvezményekkel.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »