Erzsébet, az Árpád-ház csillaga

Erzsébet, az Árpád-ház csillaga

Az Árpád-házi királyok kora – II. András, IV. Béla és III. András – egyben a magyar női szentek évszázada is. Leszármazottaik közül többen az életszentség jegyében élték le életüket, szentekké, boldogokká lettek, részben hazai földön vagy távoli királyi udvarok fényében, messzi kolostorok magányában. Közülük világszerte a legismertebb Árpád-házi (Türingiai) Szent Erzsébet. Liturgikus emléknapját november 18-án üli a katolikus egyház.

Erzsébet  – II. Endre és Gertrúd királyné gyermekeként – fiatal lányként a türingiai hercegi udvarba került, mint a trónörökös Hermann herceg menyasszonya. Az udvari életet nem kedvelő királylány a világ elől az imába, az áhítatba menekült. Végül Hermann korai halála után annak öccséhez, Lajos herceghez adták, akit hűségesen szeretett és gyermekekkel ajándékozott meg.

Adományát kötényébe rejtve hozzájuk tartott akkor is, amikor férje megállította és kérdőre vonta, mit rejteget. Zavarában azt felelte: rózsát – a szétnyíló kötény pedig tele volt virággal. Férje halála után nyomorgott, majd visszatérhetett az udvarba, vágya azonban, hogy kolostorba vonulhasson, nem teljesült. A megpróbáltatások hamar felőrölték; amikor 1231-ben meghalt, híre már messze földre eljutott, koporsóját pedig a császár és hét választófejedelem vitte. Még életében két ajándékot kínáltak neki: a császár koronát, a pápa Szent Ferenc köpenyét. Az utóbbit választotta, halála után négy évvel már a szentek sorába került.

A magyar királylány kultuszát erősíti Zsuffa Tünde Az Ég tartja a Földet című regénye, mely Erzsébetet a szerelem szentjeként állítja példaképül a mai kor embere elé. Erzsébet legbensőbb titka s egyúttal legvonzóbb vonása az volt, hogy tökéletes összhangot tudott teremteni az Isten és a férje iránti szeretet között, miközben hintette szeretetét, életörömét és irgalmát mindenki számára.

Hírdetés

A könyvben, mely 2020-ban látott napvilágot, az író így vall könyvének üzenetéről:

A könyv fülszövegén ez olvasható:

Az idei év tavaszán elkészült a könyv zenei változata. Az Erkel Színház színpadán kelt életre a nyolcszáz éves legenda. Az Ég tartja a Földet – Erzsébet a szerelem szentje című musical Zsuffa Tünde regénye alapján készült, Cseke Péter, a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház igazgatójának rendezésben. A zeneszerző Szikora Róbert, a dalszöveget Lezsák Sándor írta, a producer Pataki András. A díszleteket Szendrényi Éva, a jelmezeket Berzsenyi Krisztina tervezte. Az előadás főbb szerepeiben Győrfi Anna, Békefi Viktória, Vastag Tamás, Dolhai Attila, Buch Tibor, Szekeres Adrien és Fésűs Nelli lép színpadra.

Azóta is műsoron van a darab, mely kettős szereposztásban várja mindazokat, akik a zene nyelvén kívánják megismerni a világ legismertebb magyar szentjének, az Árpád-házi királylánynak életét és korát, máig ható, sokakat inspiráló életpéldáját és önzetlen nagyságát.

Forrás: Arcanum, Magyar Kurír
(Berényi Kornélia)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »