Érthető üzenet

Érthető üzenet

Mint tudjuk, Orbán Viktor Tusványoson a nagy érdeklődéssel várt beszédét követő nézői kérdések közül arra vonatkozóan, hogy hogyan látja a közelgő felvidéki választásokat, lesz-e végre képviselete a felvidéki magyaroknak, a következőt válaszolta: 

„A felvidéki magyaroknak sok sikert kívánok, nekem nem dolgom, hogy bárkit is megdorgáljak. De azért kedves felvidéki magyarok, azért az mégiscsak egy képtelen helyzet, ami ott van, nem? És nem mondhatjuk, hogy valaki más tehet róla. Hát ott van félmillió magyar, nem? Szlovákia egy öt, öt és félmilliós ország. Ez egy jelentős súly. És nem mondhatjuk, hogy a szlovákok miatt nem tudjuk magunkat megszervezni. Persze, ők biztos mesterkednek, de hát ez része az életnek. De nem ők akadályoznak meg bennünket.

Az, hogy a felvidéki magyarság nem tudja elérni a parlamenti képviseletét Pozsonyban, az minden visszafogottság mellett is azt kell, mondjam, hogy ez egy gyenge teljesítmény.

Szóval, ennél azért többre van szükség, ha valaki a hazáért dolgozni akar az elszakított országrészekben. És nekünk van jogunk részt venni a szlovák parlament munkájában, senki sem foszthat meg ettől a jogunktól, vagyunk is elegen, hogy az alkotmányos elvárásoknak eleget tegyünk, akkor méltóztassanak az urak és hölgyek ezt a problémát megoldani. Elnézést, hogy egy kicsit karcosabban fogalmaztam a szokásosnál”. 

Egyenes beszéd, köntörfalazás nélküli, érthető üzenet!

Nem tudjuk magunkat megszervezni, ami mögött kétségkívül az állhat, hogy nem vagyunk képesek teljesen összefogni, amiért nem a szlovákok a felelősek, hanem mi, magyarok.

Tegyük hozzá, bizonyos „magyarok”…A képtelen helyzet említése pedig utalás lehet arra, hogy egy nehezen létrejött egységet rövid időn belül egyesek újra kikezdték, távoztak az egyesült magyar pártból, és összeálltak másokkal. Többre van szükség Orbán szerint: összefogni nélkülük is, megmutatni és elfogadtatni, hogy a Szövetség értékrendje a követni való.

Hírdetés

Megkérdeztük Forró Krisztiánt, a Szövetség elnökét, hogy mi a véleménye a magyar miniszterelnök nekünk címzett intelmeiről:  

Az, amit mondott. A magyaroknak össze kell fogniuk a Felvidéken, minden esélyük megvan rá, hogy sikerüljön, hiszen vagyunk hozzá elegen.”

Vagyis elegen vagyunk a Felvidéken a parlamenti küszöb átlépéséhez, mert többen akarják a magyar egységet, mint nem. A szeptember 30-ai parlamenti választásokon azt a politikai erőt kell támogatnunk, amely leginkább kifejezi az egységet, amelyik a legtöbbet tett érte. És ez kétségkívül a Szövetség, mivel a Magyar Fórum és a Most-Híd 2023 kivonta magát a magyar összefogásból, és a szlovák pártok oldalvizén óhajt érvényesülni.

Orbán kritikája érthető, lehet figyelmeztető jel is, mert az elvégzett munkát láthatóvá kell tenni, konkrét és erős üzeneteket kell küldeni a választóknak minden fontos témában:

Dél-Szlovákia gazdasági felemelkedésében, a szülőföldön maradáshoz szükséges boldogulás feltételeinek megteremtésében, a kisebbségi jogok erősítésében, a múlt jogfosztottsága máig tartó nyomainak csírájában való megszüntetésében, az önkormányzatiság és a kétnyelvűség megerősítésében, a magyar nemzetpolitika áramlatába való aktív és egyértelmű bekapcsolódásban, a konzervatív, családközpontú politikai értékvonal követésében.

A felvidéki körülmények alakulása – a szakadárok színre lépése nem könnyíti a helyzetet, de legalább most már tisztán lehet látni, hogy kik érdekeltek, és kik nem a felsorolt témákban. 

Összefogással és kemény munkával ezt az értékrendet közkinccsé kell tenni a felvidéki magyarság körében! Hosszú évek után most van a legnagyobb esély arra, hogy sikeres legyen az egyesült magyar párt a parlamenti választáson. Orbán Viktor és Forró Krisztián szerint is most még elegen vagyunk hozzá, mozgósítani kell, hogy az esélyből erős teljesítménnyel pozitív eredmény szülessen szeptember 30-án.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »