Értékes relikviákkal gazdagodik a megújult balassagyarmati Madách-emlékszoba

Értékes relikviákkal gazdagodik a megújult balassagyarmati Madách-emlékszoba

Az elmúlt hetekben teljesen megújult a balassagyarmati volt megyeháza, jelenlegi városháza épületében lévő Madách-emlékszoba. A megújulás mellett a Magyar Nemzeti Múzeum – Palóc Múzeum fennhatósága alá tartozó emlékszoba értékes Madách-gyűjteménnyel gyarapodik a tavasz folyamán.

Mint a múzeum közleményében olvasható: modernizálták az emlékszobát. Kicserélték a villanyvezetéket, új égőtesteket szereltek fel, lefestették a falakat.

Az állandó tárlat jelenleg átrendezés alatt van, így nem látogatható.

Az Alsósztregován született és élete nagy részét ott is töltő drámaírónk-költőnk több szálon kötődik a Nógrád megyei városhoz, a Palócföld fővárosához. Balassagyarmaton Sréter János alispánnál végezte egyéves joggyakorlatát. Madáchot 1842-ben aljegyzőnek nevezték ki, egy évvel később már a Nógrád megyei ügyvédek sorába iktatták. Később táblabíróvá  is kinevezték.

Az egykori vármegyeháza épületében kialakított emlékszoba Az ember tragédiája szerzőjének közéleti, valamint az 1848/49-es szabadságharccal összefüggő eseményeit mutatja be. Az emlékszobát  a kilencvenes évek második felében alakította ki Andor Csaba, az ismert Madách-kutató.

A tervek szerint az odaajándékozandó gyűjtemény legszebb és legértékesebb darabjait az emlékszobában állítják ki. A járványügyi helyzet enyhülését követően a nagyközönség itt megtekintheti a míves példányokat.  A kollekció további darabjai a kutatók és a nagyközönség számára is elérhetőek lesznek a múzeum épületében.

Hírdetés

„Terveink szerint márciusban már megérkezhet a gyűjtemény, s ha a járványhelyzet is engedi, májusban megnyílhat a kiállítás, amit a nagyközönség a múzeum belépőjegyével látogathat majd” – fogalmaz a múzeum közleménye.

Mint a NOOL – Nógrád megyei hírportál beszámolt róla, a korábban Brazíliában élő Madách-utódok értékes kordokumentumokat adományoztak a Palóc Múzeumnak. A Madách-leszármazottak Madách Imre halála után egy kis ideig még Alsósztregován éltek. Majd a birtokuk elvesztése után a fővárosba, később Németországon át Brazíliába vándoroltak ki.

Madách Imre dédunokája, Lázár Flóra 1985-ben látogatott el családjával Balassagyarmatra és Csesztvére. A palócföldi látogatást követően döntöttek arról, hogy Madách Imre kézzel írott végrendeletét, valamint az édesapjának császári és királyi kamarássá való kinevezéséről szóló okiratot átadják a Palóc Múzeumnak.

Balassagyarmat máig őrzi Madách Imre emlékét. A törvényszék épülete előtti parkban egész alakos bronzszobra áll. Emellett róla nevezték el a helyi könyvtárat Madách Imre Városi Könyvtárnak, valamint a mozit. Az előbbi két emlékhely is helyszíne a drámaíró-költő január 20-ai évfordulója alkalmából szervezett nagyszabású ünnepségeknek. Sajnos az idei esztendőben ez is elmaradt.

S ekkor adják át Nógrád megye Madách Imre-díjait is. Az elmúlt években számos felvidéki személy és intézmény részesült az elismerésben. Mások mellett a Kassai Thália Színház, a Szlovák Nemzeti Múzem – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, valamint Jarábik Gabriella.

– fogalmaz végezetül az intézmény közleményében.

(Palóc Múzeum/nool.hu/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »