Érsekújvári győzelem a Katedra Irodalomverseny I. kategóriájának döntőjén

Érsekújvári győzelem a Katedra Irodalomverseny I. kategóriájának döntőjén

Az oktatási minisztérium által akkreditált, 27. évfolyamába lépő Katedra Irodalomverseny I. kategóriájának országos döntőjére 2023. június 7-én, szerdán került sor a Katedra Polgári Társulás szervezésében.

A verseny életében immár másodszor a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Közép-európai Tanulmányok Kara és Pedagógiai Kara adott otthont a rangos eseménynek. Ezen a napon lázas izgalom, jókedv, csacsogás töltötte be az egyetem épületének falait, hiszen tizenegy-tizenkét éves gyerekek, vagyis 5–6. osztályos tanulók érkeztek Nyitrára. Öröm volt végignézni a vidám gyermekarcokon, melyekről a győzni akarás sugárzott.

A szeptembertől februárig zajló levelezős fordulókban 66 háromfős csapat küzdött egymással a döntőbe jutásért, közülük a legmagasabb pontszámot elért 25 csapat kapott meghívást az országos megmérettetésre. Sajnos, betegség miatt a dunamocsi Fantasztikus hármas csapata nem tudta vállalni a versenyzést, így végül 72 tanuló vágott bele az utolsó erőpróbába.

A résztvevők a következő intézményekből érkeztek: Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda (Diósförgepatony), Nagymagyari Alapiskola, Tompa Mihály Alapiskola (Rimaszombat), Juhász Gyula Alapiskola (Léva), Feszty Árpád Alapiskola és Óvoda (Ógyalla), Corvin Mátyás Alapiskola (Somorja), Széchenyi István Alapiskola (Felsőszeli), Móra Ferenc Alapiskola (Nyékvárkony), Czuczor Gergely Alapiskola (Érsekújvár), Baross Gábor Alapiskola (Csata), Eötvös Utcai Alapiskola (Komárom), Lakszakállasi Alapiskola, Tompa Mihály Református Gimnázium (Rimaszombat), Munka Utcai Alapiskola (Komárom), Batthyány-Strattmann László Alapiskola (Felbár), Farnadi Alapiskola, Bartók Béla Alapiskola (Nagymegyer), Szenczi Molnár Albert Alapiskola (Szenc), Alapiskola Marcelháza, József Attila Alapiskola és Óvoda (Vásárút).

Hírdetés

A magas pontszámok bizonyítják a tanulók alapos felkészültségét és az olvasás, szövegelemzés iránti elkötelezettségét. Az idei döntő dobogósai a következő csapatok lettek:

A részletes eredmények és a versenyfeladatok hamarosan elérhetők lesznek a tanulmányi vetélkedő oldalán.

Az idei döntőn két kiváló kísérőrendezvényen is részt vehettek a vendégek: amíg a versenyzők a feladatlapokat töltötték ki, a felkészítő pedagógusaik Bezányi-Thuróczy Flóra „Mi fán terem a modern társasjátékozás az iskolában? Modern és játékos ötletek mindenféle helyzetre!” című workshopját látogathatták meg, ahol 70 darab, edukációs környezetben alkalmazható társasjátékot ismerhettek meg és próbálhattak ki. Az ünnepélyes eredményhirdetésre várakozva pedig a csapatok – a párhuzamosan zajló Katedra Történelemverseny résztvevőivel együtt – megzenésített verseket hallgathattak Zsapka Attila előadásában, aki nagy sikert aratott a résztvevők körében.

A verseny ajándékcsomagjait a Rákóczi Szövetség, a Pozsonyi Pagony Könyvkiadó, a Central Kiadói Csoport – Lampion Könyvek, a Pozsonyi Kifli Polgári Társulás és a Womanpress Kiadó biztosította. A résztvevők étkezéséhez a Minit és a Budiš cég járult hozzá. A verseny lebonyolítását az oktatásügyi minisztérium támogatta.

(Tóth Mónika, a Katedra Irodalomverseny gesztora)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »