Erőszakba torkollott a bukaresti tüntetés (Videó + fotók!)

Erőszakba torkollott a bukaresti tüntetés (Videó + fotók!)

Erőszakba torkollott a román diaszpóra bukaresti kormányellenes demonstrációja: a csendőrség rohamosztagai péntek éjszaka kiszorították a tüntetőket a bukaresti kormány székháza előtti Victoria-térről, miután a békés tüntetők közé vegyült rendbontók órákon keresztül rendszeresen dulakodást provokáltak a rendfenntartókkal.

Könnygáz, oszlatás

Az erőszakos tömegoszlatásról szóló parancsot azt követően adták ki, hogy a tüntetők és karhatalom közti összetűzések során a rendbontók körbevettek és ütlegelni kezdtek két csendőrt, akiket — a hírtelevíziók élő közvetítésének tanúsága szerint — az erőszakot elutasító többi tüntető testével védve mentett meg a lincseléstől.

A csendőrség rohamosztagai könnygázgránátokkal és vízágyúkkal mintegy fél óra alatt kiszorították a tüntetőket a Victoria-térről.

Az erőszakot Klaus Iohannis államfő Facebook-bejegyzésben ítélte el. „Egy igazi demokráciában mindenkinek joga van tüntetni, de az erőszak – politikai nézetektől függetlenül – elfogadhatatlan. Határozottan elítélem a csendőrség brutális, a Victoria-téren tüntetők többségének viselkedéséhez képest teljesen aránytalan közbelépését” – írta az elnök, aki szerint a belügyminiszternek haladéktalanul magyarázatot kell adnia a történtekért.

Idegesen is kezdődött

A pénteki demonstráción egyébként már az est leszállta előtt több ízben dulakodás alakult ki a kormány leváltását követelő tüntetők és a kormány székházát védő csendőrség között, ezek nyomán több mint kétszázhúsz ember, köztük három csendőr orvosi ellátásra szorult. A nagy erőkkel jelen lévő csendőrség már a délután folyamán könnygázt vetett be, amikor az akkor még kisebb számban (néhány százan) jelen lévő tüntetők megpróbálták elfoglalni a kormány székháza előtti úttestet. A csendőrség rohamosztagai kétsoros kordont vontak az épület elé, és több tucatnyi alkalommal összecsaptak a tüntetők egy erőszakosabb csoportjával, könnygázzal fékezték meg a feléjük vizes palackokat, és köveket dobáló rendbontókat, olykor pedig vízágyút is bevetettek ellenük.

Az Agerpres hírügynökség a bukaresti tüntetés résztvevőinek számát 60 ezerre, néhány ellenzéki médium pedig több mint százezerre becsülte. A Vicotira-téren pénteken órákon keresztül menetrendszerűen ismétlődtek az összecsapások a rendbontók és a karhatalom között. A csendőrség közlése szerint a tömegben erőszakosságukról ismert focihuligánok vegyültek el. Erre hivatkozva a rendfenntartók arra intették a békés tüntetőket, főleg a nőket, hogy távolodjanak el a rendbontóktól és azt kérték, hogy ne hozzanak gyermekeket a demonstrációra.

Magyarázza bizonyítványát a csendőrség

A csendőrség szombati állásfoglalása szerint a békés tüntetők közé vegyült „jól szervezett” csoportok provokáltak összetűzést a rendfenntartó erőkkel a román diaszpóra pénteki kormányellenes bukaresti demonstrációján. A csendőrség szombati sajtóértekezletén elmondták: 33 rendbontót állítottak elő, közülük nyolc ellen indult bűnvádi eljárás. 23 esetben bírságot szabtak ki 17 ezer lej értékben. A Victoria-téri demonstráción 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 70 embert, köztük 11 csendőrt kellett kórházba szállítani.

A szóvivő szerint fennállt a veszélye annak, hogy a rendbontók kiemelése során védtelen emberek sérülnek meg, a tüntetők pedig egyébként is ellenségesen viszonyultak a karhatalom minden megmozdulásához, ezért a csendőrség csak „védekezésre” szorítkozott.

Hírdetés

A szóvivő nem nevezte meg: kikből álltak, honnan jöttek azok a „szervezett csoportok”, amelyek az erőszakot provokálták, még azt a korábbi, éppen a csendőrségtől származó információt sem akarta már megerősíteni, hogy „ismert futball-huligánokról” van szó.

Az első erőszakos cselekmények már délután elkezdődtek, ezt követően a karhatalom folyamatos „ostrom” alatt állt, volt amire könnygázzal, vízágyúval, fizikai erő alkalmazásával válaszolt – magyarázta a szóvivő. A csendőrség működését szabályozó törvényre hivatkozva emlékeztetett: amikor támadás éri a rendfenntartó erőket, azoknak meg kell védeniük magukat és azokat az intézményeket, amelyek védelmére kirendelték őket.

Bukarest prefektusa 23 óra után néhány perccel adta ki a tömegoszlatási parancsot, azután, hogy egy — a garázdák által megtámadott gyorsétkezdéhez vezényelt, a tömegen áthatolni próbáló — csendőrkülönítmény két tagját körbevették és ütlegelni kezdték a huligánok. Egyikük, egy csendőrnő, súlyos fejsérüléssel és nyakgerinc-törés gyanújával került kórházba — a szóvivő szerint nem kizárt, hogy „egy életre megbénult”. Amikor földre került, lőfegyverét is ellopták: az elkövetőt videó-felvételek segítségével próbálják azonosítani.

A csendőrség azt állítja, hogy — mivel a tüntetők között rengeteg nő és gyerek is volt – „fokozatosan, mérsékelten” alkalmazott erőt, időt hagyva minden „jóhiszemű” embernek, hogy elhagyja a teret. A csendőrök elutasították azokat az ellenzéki vádakat, amelyek szerint „aránytalan és brutális” fellépésük vezetett az erőszakhoz.

Az RMDSZ is állást foglalt

Megengedhetetlen erőszak Bukarest közterein – így jellemezte állásfoglalásában a történteket Kelemen Hunor RMDSZ-elnök, hangsúlyozva: az RMDSZ elítéli az itt tapasztalt szélsőséges megnyilvánulásokat és agressziót. Az erőszak minden egyes formáját, a verbálisat és a fizikait is elutasítjuk – szögezik le. Kelemen Hunor szerint alapvető demokratikus jog a gyülekezés , az RMDSZ álláspontja pedig az, hogy az ezzel élni kívánó állampolgárokat nem veszélyeztetheti senki: sem a rendfenntartó szervek, sem azok csoportja, akik erőszakot szítani érkeztek a terekre és utcákra.

„Elvárjuk a hatóságoktól, hogy körültekintően járjanak el: tüzetesen vizsgáljanak ki minden egyes visszaélést, bármely oldalról is érkezett. Elvárjuk a politikai pártoktól, hogy ne manipuláljanak, és ne sajátítsák ki több tízezer ember ügyét önös politikai céljukra. Végezetül, arra kérjük az államelnököt, hogy lássa el alkotmanyos szerepét, intsen párbeszédre és békére, közvetítsen a társadalom különböző csoportjai között. Tüntethessenek békésen mindazok, akik élni kívánnak ezzel a jogukkal!” – zárja állásfoglalását Kelemen Hunor.

Háromszék

 

 

 

 


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »