Erősödő bizonytalanságérzet: egyre több fegyvert vesznek Bécsben

Egyre több fegyvert vesznek Bécsben, és a gázspray iránt is megnőtt a kereslet – közölte az osztrák közszolgálati média (ORF) kedden. Szeptemberben száz, októberben viszont már kétszer ennyi fegyvertartási engedélyt állítottak ki az osztrák fővárosban. A november havi adatok szerint pedig több mint 450 engedélyt adtak ki a bécsi hatóságok.

Robert Sigarth, a gazdasági kamara fegyverkereskedelmi osztályának vezetője szerint a jelenség oka a bécsiek egyre erősödő bizonytalanságérzete.

Az illetékes arra is kitért, hogy a nagyobb fegyverboltok tulajdonosainak visszajelzése szerint nemcsak a lőfegyverek, hanem az önvédelmi eszközök, gázspray-k, riasztópisztolyok és sokkolók iránti érdeklődés is megnőtt.

Számok említése nélkül arról is beszélt, hogy mindez inkább a nagyvárosok, mintsem a vidék lakosainak körében jellemző.

Az ORF által megszólaltatott Reinhard Kreissl kriminálszociológus szerint Bécs biztonságos város, az ott elkövetett bűncselekmények száma alacsony, az ott élőknek nincs okuk a félelemre. Véleménye szerint emiatt a fegyveres önvédelemnek nincsen értelme.

Az osztrák média már ősz végén beszámolt arról, hogy az ország egyes tartományaiban jelentősen megnőtt az érdeklődés és a kereslet a fegyverek iránt.

A bécsi menekültügyi koordinátor korábbi közlése szerint az Ausztriában menedékstátust szerzők kétharmada a fővárosban fog kikötni, számításai szerint ez 35 ezer főt jelent majd. Indoklása szerint sokan azért mennek Bécsbe, mert ott jobb munkakeresési esélyeik vannak, és könnyebben tudnak összetartani a saját országaikból érkezőkkel.

A múlt héten a bécsi lakosok körében tiltakozást váltott ki, hogy ezer menedékkérőt akarnak elhelyezni Bécs Liesing városnegyedében. A tervezettel kapcsolatos aggályait a kerületi szociáldemokrata vezető is megfogalmazta.

Hírdetés

A koncepcióért felelős Bécsi Szociális Alap (FSW) bejelentése szerint az embereket rövid ideig szállásolnák el itt, csak addig, míg más ausztriai tartományokban szabad helyet találnak számukra. A tervek alapján a befogadóhely egy-másfél évig üzemelne, kezdetben néhány száz embert költöztetnének be, és számuk legfeljebb az ezret érné el.

Megközeliti a százezret az Ausztriában benyújtott menedékkérelmek száma

Kilencvenezer menedékkérelmet nyújtottak be 2015-ben Ausztriában az osztrák belügyminisztérium kedden bemutatott előzetes adatai szerint, vagyis több mint háromszor annyit, mint 2014-ben. A számítások szerint a legtöbben, mintegy 25 ezren Afganisztánból nyújtottak be kérelmet, és csaknem ugyanennyi szíriai állampolgár is szeretne Ausztriában maradni. Az iraki menedékkérők több mint 13 ezren voltak. Az adatok szerint 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer, 2010-ben pedig 11 ezer menedékjogi kérelem érkezett be.

Az iraki menedékkérők több mint 13 ezren voltak. Az adatok szerint 2014-ben 28 ezer, 2013-ban 17 ezer, 2010-ben pedig 11 ezer menedékjogi kérelem érkezett be.

A helyi hatóságok kedden azt is bejelentették, hogy a stájerországi Spielfeldbe január hatodika óta nem érkeznek "menekültek", az országba arrafelé tartó, naponta mintegy 3500 embert a karintiai határátkelőkhöz irányítják. A stájerországi rendőrségi vezető számításai szerint február elején azonban már napi 5-6 ezer ember is érkezhet a spielfeldi határhoz.

A Spielfeldbe tervezett határirányítási rendszert naponta tízezer migráns rendezett beléptetésére készítik elő. Karácsonytól január elejéig szüneteltek a munkálatok. A kedden újrakezdett építkezés várhatóan még pár hétig el fog tartani.

A stájerországi rendőrségi szóvivő, Fritz Grundnig ismertetése szerint a migránsokat szlovén rendőrök kísérik majd a határátkelőhöz, ahol formanyomtatványt kell kitölteniük. A név, a születési dátum, a származási ország, valamint az addig megtett útvonal megadása után az ausztriai oldalon kiépített 48 regisztrációs pont egyikéhez kell menniük, majd egy nagy befogadóközpontba irányítják őket. A négyezer fős nagy befogadósátor mellett étel- és ruhaosztás zajlik majd, valamint tisztálkodásra alkalmas helyiségeket is létrehoznak.

A "menekülteknek" a repülőtereken is alkalmazott, kordonok által kijelölt kacskaringós terelőútvonalon kell haladniuk, így folyamatos mozgásban lehetnek, és nem lesz az az érzésük, hogy várakozniuk kell – közölték az osztrák illetékesek, akik szerint nagyjából húsz percet vesz majd igénybe, hogy a migránsok a regisztrációtól a buszokig jussanak. A határátkelőnél rögtön menedékkérelmet is benyújthatnak az érkezők.

A szolgálatot teljesítő katonák kommunikációjának megkönnyítésére egy arab nyelvű telefonos fordítóalkalmazást fejlesztett az osztrák hadsereg.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »