Érkeznek a nyáltesztek, de káoszba fog fulladni a tesztelés, figyelmeztet a Szülõk Országos Szövetsége

Érkeznek a nyáltesztek, de káoszba fog fulladni a tesztelés, figyelmeztet a Szülõk Országos Szövetsége

„A tanárokat abba a helyzetbe hozzák, hogy az iskolákban átcsomagolják a nem invazív tesztkészleteket egyéni használatra. A szállítási és tárolási körülmények használhatatlanná tehetik őket” – hívta fel a non-invazív nyáltesztek körüli problémákra a figyelmet a Szülők Országos Szövetsége.

„A tesztek csomagolási módja (25/50 db-os készletekben) ismét elégedetlenséget váltott ki a tanárok körében, akiket abba a helyzetbe hoztak, hogy újracsomagolják a teszteket egyéni használatra szánt készletekbe” – áll a Szülők Országos Szövetségének hétfő reggel kiadott sajtóközleményében. A szervezet bírálja a tesztek szétosztásának módját az iskolákban, mondván, hogy „a tesztek egyéni használatra szánt készletekbe történő átcsomagolása azzal a kockázattal jár, hogy a gyermekük vizsgálatát vállaló szülők megtagadhatják azt, mivel nem tudják garantálni, hogy az eljárás biztonságosan zajlott”.

A szervezet arra is felszólítja a nem invazív tesztek szétosztásában részt vevő intézményeket, hogy ismertessék azon oktatási intézmények számát, amelyek hozzájárultak ahhoz, hogy az iskolákban teszteléseket végezzenek, ugyanakkor pedig közöljék azt is, hogy milyen biztosítékok vannak a tesztelés higiéniai és egészségügyi szabályainak betartására vonatkozóan.

Hírdetés

A szövetség szerint „a tesztdobozoknak az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség, a megyei egészségügyi felügyelőségek és oktatási intézmények közötti szállítása és 2 fok alatti hőmérsékleten történő tárolása használhatatlanná teheti azokat”, tekintettel a rájuk vonatkozó szállítási és tárolási feltételekre.

„Egy olyan intézkedés, amely a Covid-19 fertőzés megelőzését hivatott segíteni az iskolai környezetben, azzal a kockázattal jár, hogy káoszt okoz és kudarcba fullad” – állítja a szervezet, amely javasolta, hogy támogassanak egy kampányt a szülők tájékoztatására, de az érintett hatóságok „nem tartották szükségesnek egy ilyen kampány elindítását”.

A szervezet megjegyzi, hogy „számos iskolának egyik napról a másikra kellett eldöntenie, hogyan használja a nem invazív teszteket (az iskolában vagy otthon), egyértelmű utasítások nélkül, anélkül, hogy ideje lett volna kidolgozni a tesztek tanulóknak való kiosztására, a tesztek elvégzésének ellenőrzésére és az eredmények begyűjtésére vonatkozó eljárásokat”. A tesztek csomagolási módja (25/50 darabos készletekben) elégedetlenséghez vezetett a tanárok körében, akiknek újra kell csomagolniuk a teszteket egyéni használatra.”

A szervezet által idézett dokumentumok szerint a nem invazív vizsgálatokra vonatkozó műszaki előírások azt mutatják, hogy egyedi csomagolásra és különleges tárolási körülményekre, valamint egyértelmű kapcsolódó dokumentációra van szükség:


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »