Erdő Péter bíboros mutatta be a Magyar Nemzeti Zarándoklat zárómiséjét a Szent Péter-bazilikában

Erdő Péter bíboros mutatta be a Magyar Nemzeti Zarándoklat zárómiséjét a Szent Péter-bazilikában

Osztozzunk a pápa és az egyház erőfeszítéseiben a nemzetek közötti békés kapcsolatok és a kultúrák közötti párbeszéd előmozdításában – mondta Erdő Péter bíboros, prímás homíliájában a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén, mely lezárta a három napos Magyar Nemzeti Zarándoklatot csütörtökön.

Erdő Péter az igazság őszinte keresését szorgalmazta. Megjegyezte, hogy az egyháznak bátorságra és lendületre van szüksége ahhoz, hogy valóban Krisztus egyháza legyen.

Ezért le kell győznünk a beletörődést és az élet nagy kérdései iránti érdektelenséget, és újra fel kell fedeznünk az első keresztény nemzedék, az apostolok örömét és frissességét

– jelentette ki a bíboros.

A Péter apostol sírjánál bemutatott szertartás a Ferenc pápával való találkozást követte:

az egyházfő a vatikáni audienciateremben fogadta az ezerötszáz magyart és kísérőiket.

Hírdetés

Erdő Péter a nemzeti zarándoklat kiemelkedő eseményének nevezte a találkozás Szent Péter utódával.

Megköszönjük a Gondviselő Istennek és a Szentatyának, hogy egy évvel ezelőtt Budapesten sor kerülhetett Ferenc pápa látogatására, amely megerősítette hitünket és összetartozásunkat a Katolikus Anyaszentegyházzal. Ma Szent Márk evangélistát ünnepeljük, aki élen járt az Örömhír átadásában és a missziós küldetésben. Erre a lelkületre van szükségünk ma is

– mondta a bíboros.

Erdő Péter tudós tanítással érintette a megkeresztelkedettek, a szabad lelkiismeretüket követők és a „legyőzhetetlen tudatlanságban szenvedők” hittel való kapcsolatát. Mindez „az emberi lelkiismeret méltóságának szép elismerése, amelynek nem azért kell igazi szabadságot élveznie, mert ez viselkedésünk egyetlen vagy végső szabálya, hanem azért, mert ez a képességünk közvetíti felénk a valóság és az igazság üzenetét, és így összekapcsol minket Isten akaratával” – fejtette ki.

A magyar nyelvű misét a Szent Péter-bazilika felújítás alatt levő főoltára mögötti, úgynevezett Katedra-oltárnál mutatták be. A koncelebrált szertartáson jelen volt Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke és az MKPK tagjai, valamint többek között Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita. A misén részt vett Sulyok Tamás államfő és kísérete, köztük Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

A szertartáson az egyik olvasmányt Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára olvasta fel.

Az összes padsort megtöltötték a Magyarországról és a határon túli országokból érkezett hívők, akikhez a nyugat-európai és az olaszországi magyarok is csatlakoztak. A magyar egyházi énekeket, imádságokat Pálmai Árpád esztergomi karnagy kísérte orgonán. A zarándoklaton résztvevő hallássérültek jeltolmács segítségével követték a misét.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »