Erdő Péter a felvidéki Ipolybalogon: A Szent Korona valódi ereklye vallási értelemben is

Erdő Péter a felvidéki Ipolybalogon: A Szent Korona valódi ereklye vallási értelemben is

Erdő Péter esztergom-budapesti érsek, bíboros, prímás celebrált szentmisét a felvidéki Ipolybalogon, a hagyományos Szent Korona Ünnep alkalmából, augusztus 7-én, vasárnap, a VII. Palóc Világtalálkozó zárónapján. Az esemény keretében leleplezték és a bíboros megáldotta a Szent Erzsébet parkban Esterházy János mellszobrát is.

„Itt, Ipolybalogon évszázadokon át híven megőrizte az emlékezet, hogy a Szent Korona egy-két napot itt töltött.

– fogalmazott szentbeszédében Erdő Péter bíboros a település Kápolna-dombján.

A főpásztor felidézte, hogy Szent István király a korona formájában felajánlotta Magyarországot a boldogságos Szűzanyának: „Ezt a felajánlást a történelem során többször megújítottuk. Sőt erre emlékeztünk akkor is, amikor idén tavasszal Ferenc pápa kérésének megfelelően Oroszországot és Ukrajnát ajánlottuk fel Szűz Mária Szeplőtelen Szívének. Az ilyen felajánlás mindig a legnagyobb bizalom kifejezése és egyben a veszélyben lévő ember kiáltása is.”

Erdő Péter bíboros beszélt a missziós keresztről, amelyben ott vannak a régi magyar szentek és a legújabb szentek, boldogok ereklyéi, és amelyet a Budapesten megrendezett 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve körbehordoztak az egész Kárpát-medencében, sőt azon is túl. „El kellett ismernünk, hogy magyarok, szlovákok, ukránok, románok, horvátok, vagy akár értünk élő és dolgozó olaszok és más nemzetiségűek egyetlen közösséget alkotnak.

Hírdetés

Ennek a missziós keresztnek az útja erősítette bizalmunkat az isteni Gondviselésben és tudatosította közösségi összetartozásunkat is” – fogalmazott Erdő Péter.

Beszédében köszöntötte egyúttal a VII. Palóc Világtalálkozó résztvevőit is. Azt kérte, tartsák meg és éljék meg hitüket abban a formában is, „ahogyan őseinktől örököltük, de oly módon, hogy érthető, vonzó, erős hitvallás legyen korunk számára is.

Neki legyen dicsőség most és mindörökké. Ámen” – zárta szentbeszédét a Kápolna-dombon Erdő Péter bíboros.

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye

Fotó: Felvidék.ma

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »