Érdemes tudni: ezek a szabályok lesznek érvényben az ünnepek alatt

Érdemes tudni: ezek a szabályok lesznek érvényben az ünnepek alatt

Az éttermek és kávézók karácsony éjjelén időkorlátozás nélkül működhetnek, de csak a beoltottak, a betegségen átesettek vagy a negatív teszttel rendelkezők léphetnek be. A korlátozásokat a hatóságok december 9-én enyhítették, így a be nem oltottak számára már nincs éjszakai kijárási tilalom. Ezek a szabályok az ünnepek alatt is érvényben maradnak.

A veszélyhelyzetet a hatóságok december 9-én további 30 nappal meghosszabbították, ugyanakkor a korlátozásokat enyhítő intézkedések léptek hatályba:

– az éjszakai karantén feloldása a be nem oltott személyek esetében
– a bevásárlóközpontokba, szállodákba, éttermekbe vagy edzőtermekbe való belépés engedélyezése a gyorstesztelésen vagy RT-PCR vizsgálaton átesett személyek számára (ez korábban csak az oltottanak volt megengedve)
– a 200 négyzetméteres vagy annál kisebb üzletekbe (nem csak élelmiszerüzletekbe) való bejárás engedélyezése mindenki számára, személyenként legalább 4 négyzetméteres terület biztosítása mellett
– a kültéri maszkviselési kötelezettség eltörlése, kivéve a zsúfolt helyeket
– az üzletek és vendéglátó helyek nyitvatartási idejének meghosszabbítása 22 óráig (korábban 21 órakor kellett zárniuk)

A bárok, klubok és diszkók továbbra is zárva maradtak, és a magánrendezvények, például esküvők és keresztelők továbbra is tilosak.

A vendéglátóhelyek nyitva lehetnek karácsony éjjel, korlátozások csak a be nem oltottak számára maradnak érvényben

Hírdetés

Szenteste és szilveszterkor egész éjjel lehet majd bulizni. Az éttermek, kávézók, teraszok időbeli korlátozás nélkül működhetnek, de csak a beoltottak, a betegségen átesettek, illetve a negatív teszttel rendelkezők számára:

„December 24-től december 25-ig, illetve 2021. december 31-től 2022. január 1-jéig az élelmiszerek és/vagy alkoholos és alkoholmentes italok készítésével, forgalmazásával foglalkozó gazdasági egységek, például éttermek és kávézók, valamint teraszok tevékenysége a helyiség maximális befogadóképességének 50%-áig napszakra vonatkozó korlátozás nélkül és kizárólag olyan személyek számára engedélyezett, akiket beoltottak SARS-CoV-2 ellen, és akik esetében a teljes oltási program befejezése óta 10 nap eltelt, továbbá azoknak, akiknek a SARS-CoV-2 fertőzésre vonatkozó RT-PCR teszt eredménye 72 óránál nem régebbi, vagy a SARS-CoV-2 fertőzésre vonatkozó negatív, 48 óránál nem régebbi antigén gyorstesztet tudnak felmutatni, illetve igazolni tudják, hogy átestek a fertőzésen, és azóta több mint 15, de kevesebb mint 180 nap telt el” – írták közleményükben a hatóságok.

A klubok, diszkók és bárok karácsonykor és szilveszterkor is zárva kell tartsanak.

Romániában azért enyhítettek a korlátozásokon, mert a megbetegedések száma jelentősen lecsökkent a 4. hullámot követően.

A hatóságok becslése szerint a világjárvány 5. hulláma 3 héten belül megérkezik Romániába, és sokkal nagyobb hatású lesz, mint a 4. hullám, és legalább 2 hónapig tart majd. (hotnews.ro, hírszerk.)

Fotó: SKYLAKE STUDIO/unsplash.com


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »