Érdemes most befektetési céllal ingatlant vásárolni?

Érdemes most befektetési céllal ingatlant vásárolni?

Bár az ingatlanpiac stagnál, az ingatlanok árai továbbra is magasak. Ezért sokan azon tűnődnek, hogy várjanak-e további áresésre, vagy a további növekedéstől tartva, ne várjanak tovább a vásárlással. 

Az szakértők figyelmeztetnek, nem mindegy, hogy befektetési vagy lakóingatlanról van-e szó. A problémával a Hospodárske noviny c. gazdasági napilap foglalkozott szélesebb terjedelemben.

Hosszú hónapokig tartó jelentős drágulás után az ingatlanok árai sok szlovákiai régióban megálltak, vagy enyhén csökkentek. A csökkenés azonban nagyon enyhe volt, majdnem láthatatlan, és főként a régi, és járási városokon kívüli ingatlanokat érintett. Az új lakások vagy házak a városokban még mindig drágák.

Az általános trend a stagnálás, főként a nagyon drága hitelek miatt. Éppen emiatt sok embernek újra kell értékelnie a lakásvásárlást.

A legtöbb ügyfél újraértékeli az ingatlan vásárlását, és azoknak az ügyfelek kerülnek előtérbe, akiknek meg kell oldaniuk a lakáshelyzetüket. A refinanszírozási és befektetési ingatlanok vásárlására tervezett hitelek csökkentek”

– mondta Peter Horčiak jelzáloghitel-szekértő.

Az ingatlanpiacot befolyásolják a jelzálog-korlátozások is

Az ingatlanpiac jelenlegi helyzetét nagymértékben befolyásolják a 2023. január 1-jétől hatályos jelzálog-korlátozások is. Ezek nehezítik a jelzáloghitel elérhetőségét, különösen azok számára, akik 40 év felettiek és olyan hitelt szeretnének felvenni, amelynek visszafizetési ideje meghaladja a 65 éves kort.

Ebben az esetben, ha az ügyfél 65 éves kora után lejáró jelzáloghitelt szeretne, a DTI-je (jövedelemarányos törlesztési mutató) évente 0,25 ponttal csökken. A DTI az éves jövedelem 8-szorosa. A DTI együtthatót most az ügyfél életkorának és a hitel futamidejének megfelelően módosítják. Így sok idősebb ügyfél számára nehezebbé válik a saját lakás elérése”

– magyarázza Horčiak.

A Szlovák Nemzeti Bank (NBS) ezzel próbált segíteni az embereknek abban, hogy ne fizessenek túl magas törlesztőrészleteket a nyugdíjkorhatár után. A probléma viszont az, hogy a 40 év felettieknek már emiatt is gondot okoz a saját lakhatás. Ezen túlmenően, ha a jövőben ismét emelkednek az ingatlanárak, ezen ügyfelek közül sokan még egy egyszobás lakást sem engedhetnek meg maguknak a város szélén.

Ingatlan csak lakhatásra vagy befektetésre is?

Hírdetés

Sokak által megválaszolandó kérdés, hogy megéri-e jelenleg ingatlant vásárolni. Vannak, akik úgy vélik, hogy jelentősebb visszaesés lesz, ezért kivárnak. Mások azt állítják, hogy az árak csak emelkednek, ezért igyekeznek minél hamarabb elkezdeni a vásárlást.

Senki sem tudja pontosan, mi fog történni a piacon a következő hónapokban. Jelentős áresés azonban nem valószínű. Peter Horčiak azt ajánlja, hogy vásároljanak azok, akiknek ingatlanra van szükségük a lakhatáshoz.

A jelenlegi kamatszint mellett több okból sem javaslom a befektetési célú ingatlan vásárlását jelzáloghitel útján. Ennek elsősorban az az oka, hogy az ingatlanárak tartják a piaci értéküket, a pénz ára pedig drága, így, leegyszerűsítve: drágán vásárolok és veszek fel hitelt”

– mondta.

Ugyanakkor jól jár, ha nem refinanszírozza a régi hitelét, vagy nem hosszabbítja meg a lekötését, ami a következő év folyamán megszűnik. A kamatlábak fokozatos csökkenése várható. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy a rögzítés vagy a refinanszírozás nem túl előnyös.

A jelzáloghitel helyes megválasztására is fontos odafigyelni

A megfelelő jelzáloghitel kiválasztása nehéz lehet, különösen azoknak, akik első lakásukat vásárolják. Ezért érdemes részletesebben áttanulmányozni a hitelfeldolgozással kapcsolatos egyes fogalmakat és lépéseket.

A jelzáloghitel kiválasztásakor több szempontot is figyelembe kell venni. Ide tartozik például a törlesztés összege, amely nem haladhatja meg a bevétel 30%-át, hogy ne okozzon felesleges anyagi problémákat.

Ráadásul pénzügyi tartalékra is szükség van, hiszen a bankok ma jellemzően max. az ingatlan értékének 80%-ra adnak pénzt. Nos, a kamatra mindenképpen odafigyelnék, de a legfontosabb adat a THM (teljes hiteldíjmutató), amely tartalmazza a díjakat és a hitel teljes költségét”

– teszi hozzá Simplea hitelspecialistája.

Nem kell siettetni a jelzáloghitel keresését és kiválasztását. Ez egy nagy vállalás, amelyet a következő 20-30 évben vissza kell fizetnie. Ezért jó átgondolni az ingatlant, és jól felkészülni a vásárlására.

Milyen lesz a piac a következő években?

Még kérdéses, hogy a piac hogyan fog viselkedni a következő hónapokban és években.

Arra számítok, hogy az ingatlanárak tovább fognak növekedni. Sok ügyfél számára a lakások elérhetősége irreálissá válik, és az egész életen át tartó bérlakások jöhetnek a következőbe, ahogy az külföldön is történik”

– jósolja Horčiak.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »