Erdélyi festészet a két világháború között – A Böhm-gyűjteményből nyílt időszaki tárlat Nagyváradon

Erdélyi festészet a két világháború között – A Böhm-gyűjteményből nyílt időszaki tárlat Nagyváradon

A két világháború közti Erdély négy nagy művészeti központjának – Nagybánya, Kolozsvár, Nagyvárad és Brassó – huszonöt meghatározó művészétől közel hetven remekművet vonultat fel a nagyváradi római katolikus püspöki palota legújabb kiállítása, amelyet március 26-án nyitottak meg.

A Böhm József nagyváradi származású, Németországban élő magángyűjtő lenyűgöző anyagából válogatott kiállítás a születőfélben lévő erdélyi modern festőművészet kezdeti évtizedeibe nyújt betekintést olyan európai rangú művészek alkotásain keresztül, mint Mattis Teutsch János, Ziffer Sándor, Perlrott Csaba Vilmos, Szolnay Sándor, Tasso Marchini, Hans Eder, Henri Nouveau, Tibor Ernő vagy Balogh István.

A 2022-es esztendő különleges múzeumi kiállítása az év végéig várja az érdeklődőket Nagyváradon.

A megnyitón Böcskei László nagyváradi megyéspüspök az egyetemes értékek védelmére hívta fel a figyelmet. „Az ember próbálta minden időben és minden korban kifejezni magát, kifejezni lelkének gazdagságát. Amit most bemutatunk az érdeklődő közönségnek, erről szól: hogyan fejezték ki magukat a két világháború közötti időben régiónk művészei, festői” – fogalmazott a főpásztor.

A kiállítást Jakobovits Márta képzőművész méltatta és mutatta be, közreműködtek Kaganovskiy Eszter és Artúr előadóművészek.

Hírdetés

Lakatos Attila, a kiállítás kurátora elmondta, hogy Nagyváradnak a két világháború közötti időszakban három kiemelkedő, valóban nemzetközi rangú festője volt, közülük talán Tibor Ernő a legismertebb, az ő nevét galéria is viseli a városban. Hozzá társul jelentőségében Macalik Alfréd, illetve Balogh István.

Ziffer Sándor a nagybányai festőiskola és művészközösség egyik legkiemelkedőbb alakja, aki nem az alapító generációhoz tartozik, inkább a második generációhoz sorolható. Az ő „beérése” a két világháború közötti időszakra tehető – tette hozzá Lakatos Attila.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Nagyváradi Egyházmegye Facebook-oldala

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »