Épül a Balti-gázvezeték, Lengyelország az orosz gáztól való függőség leépítésének lehetőségét látja benne

Épül a Balti-gázvezeték, Lengyelország az orosz gáztól való függőség leépítésének lehetőségét látja benne

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Balti-vezeték fontosságát hangsúlyozta szombaton, a golniówi gázkompresszor állomás bővítésének helyszínén tett látogatásakor. A projekt nagyban hozzájárul az orosz gáztól való függőség leépítéséhez.

Az építkezés kapcsán Morawiecki emlékeztetett, hogy már Németország is megkezdte energiapolitikájának átalakítását.

“Világos, hogy Putyin számára a Nyugatnak szállított gáz nem csak bevétel, hanem Európa Oroszországtól való függővé tétele is. Oroszország szuverén államokat rombol le, megsérti a nemzetközi jogot és ártatlan nemzeteket tizedel meg azon a pénzen, amit Európátó a gázért kap. Az uniós politikusok jelenleg ugyanazt mondják, mint a Jog és Igazságosság (a lengyel kormánypárt – a szerk.). “

Hírdetés

mondta a lengyel miniszterelnök.

Lengyelország gázellátása 70 százalékban függ az orosz gáztól. Nagy mennyiségben import amerikai LNG-t, (cseppfolyosított gázt), a tartályhajók fogadására már évek óta működik a Świnoujście-i LNG-terminál is. Az onnan induló csővezeték bővítését egyébként Szlovákián keresztül tervezik megvalósítani egészen az Adriai-tengerig.

A Balti-vezeték a norvégiai földgázt Északi-tengeren keresztül Dánia és Franciaország irányába szállító Europipe II-esről ágazik le és Dániát keresztülszelve éri el Lengyelországot. Lengyel-dán koprodukcióban épül, az üzembe helyezés tervezett időpontja 2022 októbere, 2023-tól 10 milliárd köbméter gáz halad majd rajta keresztül.

Körkép.sk, rmxnews.com


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »