ENSZ-szervezetek: Gázában katasztrofális a humanitárius helyzet

ENSZ-szervezetek: Gázában katasztrofális a humanitárius helyzet

2023. 10. 21.

Gázában máris katasztrofális a humanitárius helyzet – figyelmeztetett szombaton öt ENSZ-szervezet, amelyek szerint a kórházakat “elárasztják” a sebesültek és a gyermekek “aggasztó ütemben halnak meg”.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Világélelmezési Program (WFP), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) és az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) közös közleményben figyelmeztet, hogy a gázai humanitárius helyzet már a Hamásznak az Izrael elleni október 7-i támadása előtt “reménytelen” volt.

“Ma pedig katasztrofális” – hangsúlyozzák az ENSZ-szervezetek, amelyek felszólítják a nemzetközi közösséget, hogy “tegyenek többet” a Gázai övezet lakóinak megsegítésére.

“Az idő meg van számlálva, (cselekedni kell), mielőtt a halálozási arányszám ugrásszerűen megnő a betegségek megjelenése és a hiányos egészségügyi ellátás miatt”.

A Hamász palesztin szervezet 2007-es hatalomátvétele óta izraeli blokád alatt lévő 362 négyzetkilométeres Gázai övezetet Izrael október 9-én “totális blokád” alá helyezte, elzárta a vizet, az áramot és az élelmiszerellátást.

Azóta az első humanitárius segélykonvoj 20 teherautóval szombaton érkezett a rafahi határátkelőn át a palesztin területre, az egyetlen határátkelőn, amelyet nem Izrael ellenőriz. Az ENSZ szerint napi 100 kamion kellene a 2,4 millió gázai lakos ellátásához.

Hírdetés

Az öt ENSZ-szervezet közölte: “a gyermekek aggasztó ütemben halnak meg, megfosztva a védelemhez, az élelemhez, a vízhez és az egészségügyi ellátáshoz való joguktól”.

“A kórházakat elárasztották a sebesültek. A polgári személyek egyre nehezebben jutnak az alapvető élelmiszerekhez” – áll a szervezetek közleményében.

Az öt ENSZ-szervezet humanitárius tűzszünetet sürgetett, azonnali, korlátlan hozzáféréssel a Gázai övezetben, hogy a segélymunkások eljuthassanak a szükséget szenvedő civilekhez, életeket menthessenek és megakadályozhassák a további szenvedést.
Martin Griffiths humanitárius segélyekért felelős ENSZ-főtitkár a Gázai övezet jövőjéről tartott kairói nemzetközi konferencia szünetében egy interjúban azt mondta: lehetséges, hogy vasárnap újabb, 20-30 teherautóból álló segélyszállítmány érkezik a palesztin területre, de erről még folytak a tárgyalások.

A  Hamász fegyveresei október 7-én meglepetésszerű támadást indítottak Izrael ellen, betörtek a cionista állam déli részébe, ahol több mint 1400 embert megöltek, további mintegy háromezret megsebesítettek, körülbelül 200 embert pedig elraboltak és túszként tartanak fogva.

A gázai egészségügy-minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezetben indított izraeli műveletek halálos áldozatainak száma elérte az 4385-öt, a sebesülteké pedig a 13 651-et.

MTI

Megosztom:


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »