Ennyit keres havonta egy pedagógus

Ennyit keres havonta egy pedagógus

Az alapiskolai és középiskolai tanárok átlagos havi keresete 1206 euró bruttóban, ami 576 euróval kevesebb, mint más főiskolai végzettséggel rendelkező alkalmazottak bére. Ez utóbbiak átlagbére ugyanis 1782 euró. Hogy a különbség eltűnjön, a pedagógusi béreket 48 százalékkal kellene emelni – közölte a Profresia.sk munkaközvetítő portál.

A bérezési adatok szerint minden visegrádi országban mélyen a felsőfokú végzettséggel rendelkezők átlagbére alatt vannak a pedagógusi fizetések.

Szlovákiához hasonló a helyzet Csehországban, ahol az azonos végzettséggel bírók és a tanárok bére közti különbség 49 százalékos. Lengyelországban ez az arány 60 százalék, Magyarországon 79.

Hírdetés

“A nemzetközi adatok rámutatnak, hogy a tanári pálya külföldön teljesen más feltételekkel rendelkezik. És nem kell hozzá Nyugat- vagy Észak-Európa” – közölte a portál. Például Horvátországban a tanári bérek lemaradása 11 százalékos, Szlovéniában 27,5 százalékos.

A tanári fizetések közben idehaza az egyik kulcsfontosságú oka, amiért ez a hivatás egyre népszerűtlenebb. Az Edujobs.sk adatai szerint minden évben rosszabb a helyzet: a tanárok iránti kereslet nő, de az érdeklődők száma meredeken csökken. Tekintettel a megélhetési költségekre, a tanári fizetések problémája Pozsony megyében mutatkozik meg leginkább.

sita


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »