Ennyi dollárt talán még nem adtak egyschillingesért

A gyarmati Új-Angliában vert első pénzérmék egyike, egy egyshillinges pénzérme több mint 350 ezer dollárért kelt el a Morton & Eden londoni aukciósház árverésén.

Az egyschillingesre nemrégiben bukkantak rá más pénzérmék között egy cukorkatartóban. A Bostonban 1652-ben vert pénzérme a legjobb állapotban megőrződött példány a néhány tucatnyi fennmaradt ilyen pénzérméből. Egy kilétét felfedni nem kívánó licitáló vásárolta meg jóval a becsült áron felül – közölte az aukciósház, amely 300 ezer dollárért remélte eladni a ritka egyshillingest.

A rare 1652 ‘New England’ silver shilling, one of the first #coins struck in what would become the United States, has sold for US$351,912 (£264,000). The finest known of it’s type, the coin was found recently in the UK in an old candy tin. #numismatics https://t.co/T0PdqqC5qu pic.twitter.com/N5dgLhAyRx

— David L. Tranbarger (@dltcoins) November 27, 2021

Hírdetés

A leütési ár "tükrözi a pénzérme páratlan történelmi jelentőségét és kimagaslóan jó eredeti állapotát" – írta James Morton, az aukciósház szakembere.

1652 előtt Új-Angliában angliai, holland és spanyol pénzérméket használtak fizetőeszközként. De olyan kevés volt belőlük, hogy kinevezték John Hullt pénzverőmesterré Bostonban, aki az első észak-amerikai ezüst pénzérmék verésért volt felelős. 1682-ben azonban leálltak a helyi pénzveréssel, mert II. Károly angol uralkodó felségsértőnek tartotta azt.

Az érme egyik oldalán az NE betűk láthatók, amelyek New Englandre (Új-Anglia) utalnak, a másik oldalon római számmal XII, ami arra utal, hogy egy shillingben 12 penny van.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »