Ennyi D-vitaminra van szükséged, életkorod szerint

Mindannyian megannyiszor hallhattuk már, hogy a D-vitamin nagyon fontos tápanyag a szervezetünk számára. Ezért olyan meglepő, hogy idehaza is szinte minden második ember D-vitamin-hiányos, a probléma pedig gyakorlatilag minden korosztályt érinti. A leggyakrabban a csontok és a fogak egészségének megőrzéséhez kötik, de sok más szempontból is fontos. Ilyen például az, hogy segít az immunrendszernek a baktériumok és a vírusok elleni küzdelemben, támogatja az egészséges szénhidrát-anyagcserét, és a hangulatszabályozásban is segít. Éppen ezért fontos, hogy te is tudd, milyen életkorban mennyit szükséges bevinni belőle.

A D-vitamint olykor napfényvitaminnak is nevezik, mivel a szervezet természetesen is termel D-vitamint, amikor napfénynek van kitéve. De mivel a csecsemők bőre érzékeny, az egészségügyi szakértők azt javasolják, hogy védjék őket az UV-sugárzástól. Ez az anyatej alacsony D-vitamin szintjével párosulva azt jelenti, hogy sok csecsemőnél, beleértve azokat is, akik anyatejet és tápszert is kapnak, nagy a D-vitamin hiány kockázata. Éppen ezért gyakran ajánlanak egy folyékony kiegészítőt, ami segít pótolni a szükséges D-vitamint. A tápszerek viszont D-vitaminnal dúsítottak, ezért azoknak a babáknak, akik csak azzal táplálkoznak, általában nincs szükségük plusz D-vitaminra – írja a bien.hu.

A teljes tej nagyszerű D-vitaminban gazdag választás a kisgyermekek számára, de a ricotta sajt rendszeres fogyasztása is nagy segítség lehet ebben a korban. A legtöbb sajt ugyan n nem tartalmaz D-vitamint, de a teljes zsírtartalmú ricottában jelentős mennyiség található, ami palacsintába is nagyszerű, továbbá hozzájárul a fehérjetartalom növeléséhez. Ami pedig a D-vitamin kiegészítőket illeti, okos választás lehet az ilyen korú gyermekek számára, különösen, ha nem szeretik a tejtermékeket. Mielőtt azonban bármilyen kiegészítőt adnál a gyermekednek, feltétlenül kérd ki róla a gyermekorvosotok véleményét.

Hírdetés

Egy tojás (a sárgájával együtt) 41 NE D-vitamint tartalmaz, és szerencsére a legtöbb gyermek szereti és meg is eheti. Érdemes kemény tojást főzni belőle, és egy finom bagellel tálalni. De szóba jöhet például a sült lazac is, amit szintén sok gyermek szeret. Ha attól tartasz, hogy a gyermeked esetleg D-vitamin hiányban szenved, feltétlenül kérdezd meg az orvosodat, hogy a napi étrend-kiegészítés valóban indokolt lehet-e. Ha igen, jó ötlet lehet az étrend-kiegészítő gumimaci is, ami sok gyermek kedvence.

A különféle tonhalkonzervek nagyszerű opciók lehetnek a tizenévesek számára, mivel nem igényelnek komolyabb előkészületet, de mégis tápanyagdúsak. Párosítsd kekszekkel vagy zöldségekkel, és máris kész egy gyors iskola utáni uzsonna. Sok olyan müzli is kapható, ami D-vitaminnal dúsított. Ezek közül a kevésbé cukros opciók pedig ideális reggelik lehetnek, főleg tejjel felöntve. A D-vitamin kiegészítők természetesen ebben a korosztályban is szóba jöhetnek, de a háziorvos véleményét mindenképpen érdemes kikérni a kiválasztott termékről.

A felnőttkor előrehaladtával hajlamosak vagyunk több időt tölteni bent, és felelősségteljesebbé válunk a fényvédők használatával kapcsolatban. Előbbi eredményeként viszont jellemzően kevesebb D-vitaminhoz jut a szervezetünk. Szerencsére ugyanakkor az ízlelőbimbóink fejlődnek, és jellemzően nyitottabbak vagyunk az ételek szélesebb skálájának kipróbálására. Így érdemes rendszeresen olyan élelmiszereket vásárolnunk, mint a zsíros halak (lazac, szardínia, tonhal), a tojás, a D-vitaminnal dúsított narancslevek, gabonafélék és növényi tejek, valamint a tejtermékek. De még egy D-vitaminban gazdag étrend mellett sem árthat egy D-vitamin-kiegészítő, ha a háziorvosod is áldását adja rá.

Az életkorunk előrehaladtával sokan nemcsak kevesebb időt töltünk a szabadban, de a bőrünk D-vitamin-termelő képessége is csökken az UV-sugárzás hatására. Ez az oka annak, hogy az ajánlott napi bevitel mennyisége növekszik 70 éves kor felett. Sajnos ebben az életszakaszban nem mindig könnyű elérni a napi célt az étrend által, mivel sok idős embernek csökken is az étvágya. Ebben az életkorban kifejezetten ajánlott egy, a háziorvos által is jóváhagyott étrend-kiegészítő beszedése.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »