Ennél már csak jobb jöhet?

Ennél már csak jobb jöhet?

El kell hogy keserítsem az olvasót, a címben feltett kérdésre valószínűleg „nem” a válasz. Globális léptékben talán 1945 óta nem volt ennyire rossz éve az emberiségnek, kincstári optimizmus lenne azt állítani, túl vagyunk a nehezén.

Tavaszra, húsvét környékére ígérik a hozzáértők a koronavírus szorításának enyhülését, ha az oltási program sikerrel jár. Ez korábbi tapasztalataink és néhány jól kidolgozott statisztikai modell alapján körülbelül hatvanszázalékos átoltottságot feltételez. Látva, mennyire vakcinaszkeptikus a társadalom, ez nem lesz sétagalopp. Tudjuk, jósolni nagyon nehéz, különösen ha a jövőről van szó.

Azt viszont nem tudjuk, mivel jár, ha a nyakunkon marad a járvány. Iparági összeomlás, sőt soha nem látott globális gazdasági visszaesés jöhet? Vannak erre utaló jelek! Kiéleződő nagyhatalmi konfliktusok várnak ránk? Bőven benne van a pakliban!

Tulajdonképpen az egész nyugati orvostudományt átformálhatja a következő 365 nap. Ha a vakcináció egyértelmű és világos sikerrel jár, talán mindörökre obskúrus internetes fórumok mélyére száműzzük az oltásszkepticizmust, ha nem, akkor viszont jaj nekünk!

Elég néhány látványos, jól medializált (és félő, de elkerülhetetlen) tragédia, a program rögtön megakad, hónapokra, sőt évekre visszavetve mind a koronavírus elleni harcot, mind a tudományba vetett hitet.

Joe Biden januári beiktatása is csak bizonytalanságokat szül, hiszen Joe bácsi a jelek szerint mindent lerombol, amit Trump felépített. Légvárakat és kőfalakat egyaránt. A leköszönő elnök „legyen az első Amerika” stratégiája után egyelőre fogalmunk sincs, mit tekint majd Biden prioritásnak. Az USA valószínűleg visszatér a Trump által otthagyott nemzetközi szervezetekbe, és az immár permanens kínai–amerikai kereskedelmi konfliktus is parkolópályára kerül. Kapunk helyette kultúrharcot és identitáspolitikát.

Hírdetés

Ez nem feltétlenül tesz majd jót a globális gazdaságnak. Míg Teng Hsziao-ping Kínája szinte sportot űzött abból, hogy a színfalak mögött, csendben építse ki a világ egyik legerősebb gazdaságát, a XXI. század Kínája, Hszi Csin-ping Kínája már nem ilyen (ezt az ausztrál acélipar és mezőgazdaság első kézből megtapasztalhatta).

A jelek szerint, mint kutya a vizet, úgy rázta le magáról Kína a járványt és annak gazdasági hatásait, és ez a vírus szorításában vergődő Nyugattal szemben óriási versenyelőnyt jelent.

Bolondok lesznek nem kihasználni!

A Világbank elemzése szerint 2021 globális gazdasági növekedésének harmada jöhet majd Kínából, miközben Európa turizmusra, vendéglátóiparra épülő gazdaságai soha nem látott recesszióval néznek szembe.

Ha Horvátországot vagy a görögöket térdre kényszeríti a válság, azt az egész Unió megérzi, efelől ne legyenek kétségeink!

Afelől viszont nyugodtan lehet, mi válik be abból, amit ebben a rövidre szabott terjedelemben felvetettünk. Ez csak jövő ilyenkor derül ki. Bízzunk hát Istenben, tartsuk szárazon a puskaport és mélyhűtve a vakcinákat!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »