Energiapolitikai hírek

Energiapolitikai hírek

Napjainkban az európai energiaválság miatt felértékelődött az energiapolitika, illetve az energiastratégia. Alább gyűjtöttünk csokorba néhány ezzel kapcsolatos hírt.

Új napelemes termelési rekord született

Idén március 18-án új napelemes termelési rekord született Magyarországon. Ekkor a déli órákban 2362 MW értékkel megdőlt a mindenkori PV teljesítmény rekord.

A szombati rekord idején az országos villamosenergia-fogyasztás 65 százalékát megújuló energia fedezte.

A MAVIR cikke azt is kiemeli, hogy most már napos idő esetén az ország trendszerűen jelentős mennyiségű energiát exportál. Aznap az export elérte az 1545 megawatt értéket. Ez a paksi atomerőmű teljesítményének a háromnegyede!

Az egyensúly tartása érdekében jelentős leszabályozásra volt szükség, aminek az értéke elérte a 433 MW-ot is.

Az ipari léptékű PV termelők beépített teljesítménye jelenleg 2630 MW, míg a háztartási méretűek mintegy 1632 MW-ott tesznek ki.

Aszódi Attila: szükség lesz egy harmadik atomerőműre

Aszódi Attila, a paksi bővítés korábbi államtitkára szerint az energiaigény várható növekedése és más tényezők miatt szükség lenne a paksi bővítés mellett még egy atomerőműre.

Aszódi úgy látja, hogy a földgáz a piaci árak volatilitása miatt nem megbízható energiaforrás. Aszódi Attila szerint a nukleáris fűtőelemekkel kapcsolatosan nem lehetnek ilyen problémák.

Aszódi szerint a harmadik atomerőmű nem orosz lesz, mivel a Roszatom túlvállalta magát rendelésekkel, ami miatt nincs több kapacitása. Emellett a paksi telephelyen több blokk már nem fér el, ami miatt az üzemeltető társaság is különböző lesz.

Hírdetés

Válasz egy korábbi hozzászólásra

Az egyik közelmúltban itt megjelent cikkemre született egy jelentősebb válasz a kommentek között. A cikk alapvetően a BWRX-300 típusú atomerőművekkel kapcsolatos haladásról szólt.

Az egyik kommentelő, Vad Vérnyúl megjegyezte, nem teljesen alaptalanul, hogy a forralóvizes típusú atomerőművek kevesebb energiát termelnek, mint egy azonos teljesítményű nyomottvizes atomerőmű. Ráadásul szerinte nem is kicsi a különbség, egy forralóvizes nagyjából egyharmadnyi mennyiséggel kevesebb energiát termel.

Ehhez én azt tenném hozzá, hogy régebben, nagyjából 30 évvel ezelőtt még valóban ez volt a helyzet. Ennek az az oka, hogy a forralóvizes atomerőművek jelentősen több karbantartásra szorultak.

Viszont most már közel sincs ekkora különbség. Ennek az az oka, hogy az üzemeltetési tapasztalatok felgyülemlésével és a technika fejlődésével ezek az atomerőmű-típusok most már sokkal kevesebbet állnak karbantartás miatt. Az tény, hogy 30 évvel ezelőtt még egy forralóvizes 65 egy nyomottvizes pedig 85 százalékos kapacitás-faktorral üzemelt, de napjainkban ezek a számok már 90-95 százalék körül vannak. Ehhez elég megtekinteni az Amerikában működő forralóvizes atomerőművek statisztikáit (alább linkben).

Ha ezt figyelembe vesszük, akkor a GE valóban aláígért a Roszatomnak.

(Olvasónktól)

Korábban írtuk:

Atomenergia- és energiapolitikai hírek

Atomenergia és energiapolitika: új generációs atomenergetikai fejlesztések és egyéb hírek

Új generációs atomenergetikai fejlesztések

Egy atomenergetikai fejlesztés: az ólomhűtéses gyorsreaktor

Lehetséges alternatívák Paks II-re, az atomenergián belülről

Források:

https://www.vg.hu/energia-vgplus/2023/01/paks-ii-mellett-lenne-helye-egy-harmadik-atomeromunek-is
https://www.mavir.hu/web/mavir/-/folyamatos-t%C3%B6rt%C3%A9nelmi-rekordok-a-napenergia-termel%C3%A9sben?returnPlid=16273527
https://www.nei.org/resources/statistics/us-nuclear-operating-plant-basic-information


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »