Energetikai technológia és energiapolitika, III. rész

Energetikai technológia és energiapolitika, III. rész

Manapság az egyik változó iparág az energiaipar. Ezen a területen az új technológiák és a klímapolitika egyre nagyobb változásokat okoz a felhasznált energia forrásait tekintve. Alábbi cikkünkben néhány kevésbé hangsúlyozott összefüggésre világítunk rá, aminek jelentős szerepe lehet majd az energiaipar jövőbeni fejlődésére.

Az elektromos autó egyik lehetséges következménye: újra lesznek olajtüzelésű erőművek

Amennyiben jelentős mértékben elterjednek az elektromos autók, akkor csökkenhet majd az olajigény. Ugyan még a legoptimistább előrejelzések szerint is évekre vagyunk ettől, de attól még érdemes lehet gondolkodni a kérdésről, mivel befolyásolhatja a világ energiapiacait.

Amennyiben elkezd majd csökkenni az olaj iránti igény, úgy majd az olajár addig csökken, amíg új alkalmazást nem találnak rá. Erre pedig az egyik legkézenfekvőbb lehetőség a gázturbinás erőmű. Egy gázturbina esetén viszonylag egyszerű megoldani, hogy áttérjenek olajtüzelésre. Márpedig ha olcsó lesz az olaj, akkor ezzel majd meg lehet jelenni az árampiacon.

Ez amúgy környezetvédelmi szempontból előnyös lenne, mivel egy korszerű kombinált ciklusú erőmű hatékonyabb, mint egy belsőégésű motor, ezáltal kevesebb olajra lenne szükség. Emellett a károsanyag-kibocsátás szempontjából is előnyösebb lenne a technika, mivel könnyebb néhány erőművet ellenőrizni, mint több millió gépjárművet.

A dolognak annyi hátránya van, hogy egy gázturbina átállítása olajtüzelésre növeli a karbantartási költségeket, bár ez függ attól, hogy milyen minőségű olajszármazékot tüzelnek. Például a kerozin kevésbé viseli meg a gázturbinát, mint a fűtőolaj.

Amennyiben nagyon olcsó lenne az olaj, akár még szénerőműveket is át lehetne állítani rá, bár azok közel sem olyan hatékonyak, mint egy kombinált ciklusú erőmű.

Az olajipar az elektromos autó után

Egyes vélemények az elektromos autót egyenesen az olajipar végének állítják be. Ugyan az olajigény csökkenése valóban probléma lenne az olajipar számára, de a személyautók közel sem az olaj egyetlen felhasználását jelentik. Az egyéb piacok miatt az olajipar nem csak túlélheti az elektromos autót, hanem még akár a drasztikus csökkenést is elkerülheti.

Hírdetés

Ha utánanézünk, akkor az adatokból az látszik, hogy globális szinten a személyautók aránya az olajfelhasználásában 25 százalék alatt van. Az arány a teherautókkal együtt sem nő 50 százalék fölé, és a nem közúti közlekedés bevonásával haladja azt csak meg. Vagyis az elektromos autók önmagukban nem döntenék be az olajipart, bár néhány finomító az élesebb verseny miatt bezárna.

Emellett vannak olyan felhasználási területek, amikben az olajigény jelentősen nőhet a következő években. Például az olajipar egyik fő bevételi forrása, a vegyipar igénye a következő évtizedekben a kétszeresére nőhet. Emellett az olajszármazékokat használják fűtésre, áramtermelésre és ipari-technológiai folyamatokra is, amikben az igény olcsó olaj esetében nőhet is. A vízi- és a légiközlekedés esetében szintén jelentős növekedést prognosztizálnak.

A fentiek alapján akár még az is elképzelhető, hogy a többi felhasználási terület lehetséges növekedése miatt az elektromos autók belátható időn belül nem okoznak számottevő problémát az olajiparnak, és az iparág a személyautók teljes elektrifikációját is túlélné.

Hangsúlyozzuk, hogy a fentiek globális számok, ettől az egyes országok jelentősen eltérnek. Például Magyarországon is magasabb az olajigényben a közlekedés aránya. A fenti adatok a British Petrol ingyenesen elérhető kitekintéséből származnak, amit minden évben közzétesznek.

A szénerőművek lehetséges jövője: átállás földgázra

A szénfelhasználást egyre inkább akadályozza a szén-dioxid kvóta és az egyéb intézkedések. Az idei évben már írtunk néhány technikai lehetőségről, ami megnyújthatja a szénerőművek működését, de a következő lehetőségről még nem beszéltünk: a kazán átállítása földgáztüzelésre.

Ez a lehetőség leginkább az USA területén működik napjainkban, ahol az új szénhidrogén-bányászati technológiáknak köszönhetően tartósan alacsony lett a gáz ára. Ezzel a szénerőművek már nem tudnak versenyezni. Ennek következtében nagy számban épülnek korszerű gázturbinás erőművek, amik kiszorítják a szénerőműveket. De van egy egyszerűbb, gyorsabb módja is a gázra való átállásnak: egyszerűen a kazánt állítják át gáztüzelésre. Az elmúlt években az USA területén már több mint 80 szénerőmű tett így, ami rövid távon túlélést biztosít nekik.

(Olvasónktól)

Források:

https://www.lppcombustion.com/power-plant-multi-fuel-upgrade
https://assets.new.siemens.com/siemens/assets/api/uuid:abd03c571099fd2e7fb9cfb731ad7eb6c3738e82/gt-mod_fuel-conversionasian-markete50001-g500-a142-x-4a00enlrfin.pdf
https://www.bp.com/en/global/corporate/energy-economics/energy-outlook/demand-by-fuel/oil.html
https://www.eia.gov/todayinenergy/detail.php?id=44636


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »