Emelést vagy segélyt is kérhet, akinek alacsony a nyugdíja – itt vannak a feltételek

Emelést vagy segélyt is kérhet, akinek alacsony a nyugdíja – itt vannak a feltételek

Méltányosságból kivételes nyugellátás-emelésre és egyszeri segély kérésére is van lehetőség, de vannak feltételek.

Többféle kompenzáció közül is választhatnak azok, akiknek alacsony a nyugdíja. Lehetőség van a nyugellátás összegének méltányosságból történő megemelésére, a nyugdíj kivételes méltányosságból történő megállapítására, és egyszeri segély kérésére is, melyeket kérelem benyújtásával lehet igényelni – írja a 24.hu az ado.hu összegzése alapján.

Kivételes nyugellátás-emelést kaphatnak

  • a nyugellátásban részesülő, az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő személyek,
  • a megváltozott munkaképességű özvegyek,
  • a fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodó özvegyek,
  • az árvák,
  • azok, akiknél a nyugellátás és rendszeres pénzellátás együttes havi összege nem haladja meg a 120 ezer forintot.
  • Hírdetés

    Előnyben részesülnek azok a kérelmezők, akik hosszú szolgálati idővel rendelkeznek (a férfiak esetében legalább 35 év, a nőknél 30 évnél hosszabb), 70 éven felüliek, saját háztartásukban vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeket neveltek vagy nevelnek, valamint azok is, akik még nem részesültek kivételes nyugellátás-emelésben.

    A kivételes nyugellátás-emelés három évenként lehetséges, de nem engedélyezhető annak, akinél a nyugellátás megállapításától, továbbá a korábbi kivételes nyugellátás-emeléstől számított három év még nem telt el.

    A méltányossági nyugdíjemelés összege legalább 3 000 forint, legfeljebb 8 000 forint lehet.

    Egyszeri segély igénylésére abban az esetben van lehetőség, ha a nyugellátásban részesülő személy olyan élethelyzetbe kerül, ami veszélyezteti létfenntartását, és a havi jövedelme nem haladja meg

  • a 100 ezer forintot, ha a közeli hozzátartozójával közös háztartásban él,
  • a 120 ezer forintot a fent nem említett esetben.
  • Egyszeri segély évente egy alkalommal engedélyezhető, összege legalább 15 ezer forint, legfeljebb 50 ezer forint lehet.

    Ha az érintetteknek nincs elég szolgálati ideje, akkor is lehet nyugdíj-megállapítást kérni, kivételes méltányosságból. Ebben az esetben a nyugdíjkorhatár betöltése feltétel, a szükséges mértékű szolgálati idő követelmény azonban nem. Kivételes nyugellátás állapítható meg az öregségi nyugdíjkorhatárt elérő személy, a megváltozott munkaképességű özvegy és az árva részére.


    Forrás:infostart.hu
    Tovább a cikkre »