„Endre gyakorlatilag lefogta ezeket a gyerekeket, hogy más bánthassa őket”

A bicskei gyermekotthonban bántalmazott áldozatok többsége nagyon rossz állapotban van. Van közöttük olyan, aki mára hajléktalan lett, más pszichés problémákkal, szenvedélybetegséggel küzd. Számukra arculcsapás az a döntés, amit az azóta lemondott Novák Katalin hozott, amikor kegyelmet adott az intézmény volt igazgatóhelyettesének. Moskovics Judit, aki 2016-os riportjával feltárta a zaklatásokat, a kegyelmi döntés után újra leült beszélgetni az egyik áldozattal és két volt nevelővel, akiknek fontos szerepe volt az igazgató és társai lebuktatásában. Ők mesélték el, milyen ember is volt, és mit is tett valójában a szabadon engedett Kónya Endre.

Pop Mert – ahogy annak idején megismerték, Julián – most 29 éves. 13 éves volt, amikor a bicskei gyermekotthon igazgatója először molesztálta az irodájában, és 21, amikor bement a rendőrségre, és feljelentette „János bácsit” szexuális zaklatás miatt. Novák Katalin kegyelmi döntését felháborítónak tartja, a minimum szerinte az lett volna, hogy a köztársasági elnök bocsánatot kér. A riport még azelőtt készült, hogy szombaton Novák Katalin lemondott az államfői posztról, a kegyelmi döntést pedig még igazságügyi miniszterként ellenjegyző Varga Judit bejelentette, hogy visszavonul a közélettől.

Bárnai Árpád öt éven át dolgozott nevelőként a gyerekotthonban, egészen addig, amíg nem segített olyan gyerekeknek, akiket zaklatott az igazgató. Schmidt Erika élménypedagógus is ott dolgozott ugyanebben az időszakban. Mindhárman éveken át küzdöttek azért, hogy ne maradhasson büntetlenül az, amit „János bácsi” tett több rábízott gyerekkel, és hogy bíróság elé kerüljön Kónya Endre is, aki segített eltitkolni az igazgató bűneit.

„Endre bácsit” szerették a gyerekek. Bárnai Árpád nevelő úgy emlékszik rá, mint aki lelkes a sportprogramok iránt, rendezvényeket, utazásokat szervez a gyerekeknek, sok lehetőséget teremt. Azt látta rajta, hogy nagyon szeretne megfelelni az igazgató elvárásainak, akivel 26 éven át együtt dolgozott.

– Mi egy család vagyunk, és én megvédelek titeket. Ez volt az igazgató narratívája. És Endre ebben őt teljes mértékben támogatta, hogy megteszünk mindent azért, hogy az intézmény megmaradjon, ne vonjanak el támogatást – mondta Bárnai Árpád.

– Mindig azt sugallták, hogy mindenek felett áll az intézet jó híre, nem fért bele, hogy a gyerekek rosszat mondjanak az otthonról. De az belefért, hogy az igazgató megüssön egy gyereket büntetésből – mesélte a volt nevelő.

Bárnai Árpádnak 2010-ben mesélte először egy gyerek a csoportjában, hogy az igazgató időnként nem csak pofonokat oszt az irodájában.

„Endrével hangos szóváltásig fajult egy veszekedés emiatt, és emlékszem, hogy ő azt kérte, hogy ne beszéljek a gyerekekkel és mással se erről, mert mi lesz, ha a falakon kijut” – mondta.

– Akkor nyilvánvalóvá vált, hogy őt egyáltalán nem érdekli, hogy itt hány gyereket és hogyan bánt az igazgató, és ennek milyen következményei vannak, hanem csak az érdekelte, hogy ne jusson ki a falakon kívül – emlékezett vissza.

Egy ott dolgozó pszichológussal és egy irodai dolgozóval megpróbáltak segíteni az áldozatoknak, és az igazgatónak is megmondták, hogy lépni fognak az ügyben.

– Aki azt válaszolta rá: köszönöm szépen, hogy ezt elmondtátok – elevenítette fel Schmidt Erika.

Hírdetés

De aztán elkezdték a gyerekeket azok ellen hangolni, akik megpróbáltak tenni valamit, olyanokat mondogatni nekik, hogy „a szeretett János bácsit támadás éri.”

Pop Mert akkor még nem tett vallomást, és senkinek nem mondta el, hogy őt is molesztálja az igazgató.

Az ügyet lezárta a rendőrség. Bárnai Árpád magától távozott, kolleganőjét, aki segített neki, kirúgták az intézetből, és Schmidt Erikát sem hívták többé foglalkozásokat tartani. Öt év múlva, 2016 őszén az egyik áldozat öngyilkos lett.

– Maradt a csend addig, amíg az egyik gyerek öngyilkos nem lett. Az a gyerek, aki segítséget kért tőlünk. Kiment a vonat elé… jól sikerült gyerekvédelem – elevenítette fel Árpád, hogy mi történt.

Pop Mert másnap bement a rendőrségre, és feljelentette az igazgatót. Ő már három éve nem lakott a gyermekotthonban. Az igazgatóhelyettes bent élő barátnőjén keresztül üzent neki, nem túl barátságosan.

– Nem mondott neki túl sokat, csak annyit, hogy rossz vizeken evezünk. Tehát burkoltan megfenyegette – mondta Pop Mert, akit ez megrendített, és egyáltalán nem számított rá.

Schmidt Erika is arról beszélt, hogy Endre bácsi ekkor már sokat dolgozott azon, hogy ne derüljön ki az igazság.

– Jöttek a gyerekektől ilyen hírek, hogy Endre bácsi megkereste őket, és van, akit fenyegetett is, hogy ne merészeljen ebbe a dologba beleállni – mesélte Erika a Házon kívülnek.

Végül az igazgatót 8 évre ítélték legalább 10 kiskorú és fiatalkorú gyerek ellen elkövetett szexuális erőszak és visszaélés miatt, az igazgatóhelyettest pedig kényszerítés és vesztegetés miatt ítélte el jogerősen a bíróság. Novák Katalin köztársasági elnök ezt az ítéletet törölte el.

– Nemcsak az történt, hogy mondjuk kiengedték a volt igazgatóhelyettest a rossz börtönkörülmények közül, hanem egész egyszerűen tisztára mosdatták, és ez egy iszonyatosan felháborító dolog. Leporolták szépen, aztán útnak engedték. Mit útnak engedték? Ráeresztették a társadalomra – fogalmazott a Házon kívülnek Pop Mert Julián.

A Házon kívül fenti videóban megnézhető riportja körbejárja azt is,

  • hogyan látták az igazgató és helyettesének kapcsolatát,
  • tudhatott-e arról „Endre bácsi”, hogy az igazgató mit tesz a gyerekekkel az irodájában,
  • milyen módokon próbálták többször is jelezni a gyerekek, hogy mi történik az intézményben,
  • és hogyan fenyegették meg azokat, akik fel akarták emelni a hangjukat.
  • Korábban írtuk: "Hallgattassék meg a másik fél is!" – Az egykori bicskei igazgatóhelyettes (vagy valaki, aki annak adja ki magát) megírta a történetet a saját szemszögéből


    Forrás:kuruc.info
    Tovább a cikkre »