Én lelket adok belétek, és életre keltek – a Presbiter pünkösdi lapajánlója

Én lelket adok belétek, és életre keltek – a Presbiter pünkösdi lapajánlója

Már lapozható a Magyar Református Presbiteri Szövetség májusi–júniusi lapszáma.

A lap egyik központi témája a pünkösd. „A pünkösd ünnepe meghatározó jelentőséggel bírt minden korban a keresztyén egyház életében. A korábban félelemben élő tanítványok Isten Szentlelkének vétele után kimentek Jeruzsálem utcáira, és bátran hirdetni kezdték az evangéliumot. Arról olvasunk a pünkösdi történetben, hogy a tanítványok a hit bátorságával szóltak, és ennek a bizonyságtételnek hatása is volt a hallgatók életében. Mintegy háromezer lélek csatlakozott Krisztus követőihez. Gondoljunk csak bele, micsoda hatalmas növekedés! Az egy tucatnyiból tömeg lett” – kezdi az ünnephez kapcsolódó gondolatait ft. Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke.

Ugyancsak a pünkösdről szól dr. Viczián Miklós. Mint írja: „a Szentlélek már a Biblia 2. versében „bemutatkozik”: „Isten Lelke lebegett a vizek fölött” – vagyis a Szentlélek a teremtés hajnalán már áthatotta a teljes teremtett világot.”

„Hitetlen, az egyházzal mit sem törődő szülők gyermekének lenni az egyik legnagyobb fájdalom. Ilyen körülmények között hitre jutni különösen nagy kegyelem – ezt már Bányai László írja az Egy édesapa vallomása című írásában.

Dr. Erdélyi Judit Isten dicsősége az orvos szemével rovatában ezúttal a szív- és érrendszeri betegségekről értekezik. Isten Szentlelke mutatja a következő lépést – vallja Knolné Tüski Gabriella.

Presbiterképzést tartottak Székelyudvarhelyen, Berekfürdő pedig megújulási konferenciának adott otthont.

Hírdetés

A Mai presbiterek rovatban a mátészalkai-kertvárosi gyülekezet presbiterét, Nyíri Lajost mutatják be. Emellett Bütösi János Három haza szolgálatában című kötetének recenziója is bekerült a lapba.

A kéthavonta megjelenő lap mélyinterjút közöl a Presbiter leköszönő felelős szerkesztőjével, a portálunkon is rendszeresen publikáló Békefy Lajossal. „Dr. Békefy Lajos miután Szövetségünk hivatalos lapjának, a PRESBITER-nek 31 éven át hűséges felelős szerkesztője volt, idén áprilisban visszavonult, és kérte felmentését megbízatása alól. Ez alkalomból tekintünk vissza vele az elmúlt három évtizedre, annak sok szép, de időnként küzdelmes időszakára is” – olvasható az interjú bevezetőjében.

Napjaink katasztrófái – árvíz, földrengés, vulkánkitörés, szélvihar, járvány, háború – hasoníthatóak-e a Bibliában olvasott veszedelmekhez? – teszik fel a kérdést dr. Szathmáry Sándor professzornak a Reménységünk félelmeink idején című jegyzetben.

A Magyar Református Presbiteri Szövetség területi elnökei a budapesti Kálvin téri egyházközség gyülekezeti termében tartották meg összejövetelüket. A templom és az iskola gyümölcsöző kapcsolatára ad példát Kis Böndi János nyíregyházi presbiter Bodnár Máté lelkipásztor úrral folytatott beszélgetése.

Dr. Kiss Domokos Dániel Rákóczi bujdosótársának, Szathmáry Király Ádámnak az életét eleveníti fel. Fráter Erzsébet A bibliai ételek című állandó rovatában ezúttal a mediterrán fűszereket veszi sorra.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »