Emléktáblát avattak Berzeviczy Albert emlékére

Emléktáblát avattak Berzeviczy Albert emlékére

A Szlovákiai Magyar Akadémiai Tanács (SZMAT) kezdeményezésére emléktáblát avattak Berzeviczy Albert, a Magyar Tudományos Akadémia harmincegy éven át regnáló elnökének emlékére 2021. június 22-én Berzevicén. A rendezvényen részt vett Morvai Tünde, az MTA alá tartozó Határon Túli Magyarok Titkárságának vezetője, Mészáros András, a SZMAT elnöke, valamint a berzevicei polgármester, Jozef Hodoši is – olvasható az MTA honlapján.

Berzeviczy Albert Berzevicén született 1853. június 7-én. Közgazdász, jogász, történetíró, művészettörténész és politikus volt, felsőfokú tanulmányait Kassán és Budapesten végezte. 1878-tól három éven keresztül az eperjesi kollégium jogakadémiájának tanára volt, ezután Eperjes országgyűlési képviselőjeként tevékenykedett.

1904 májusában lett az MTA tagja, az év végére igazgatósági taggá, egy évvel később, 1915. november 27-én elnökké választották. Így lett Eötvös Loránd utódja, a tisztséget pedig csaknem haláláig betöltötte. 1923-tól a Kisfaludy Társaság elnöke lett egészen haláláig. 1925-ben Akadémiai Nagyjutalomban részesült, azonban a juttatást ajándékként visszaküldte az MTA-nak. 1936-ban hunyt el Budapesten.

Hírdetés

Az SZMAT 2018-ban indította el az egykori Felső-Magyarország területéhez kapcsolódó MTA-tagoknak emléket állító programját. A sorozat következő állomása a már említett Berzevice volt, Berzeviczy Alberten kívül eddig Szontágh Gusztáv és Madách Imre kaptak emléktáblát. A laudációt (mely itt elérhető), magyarul Morvai Tünde, szlovákul pedig Mészáros András adta elő.

A helyi iskolában regionális történelmet is tanítanak, melynek köszönhetően kiemelt helyen szerepel az itteni tanrendben a Berzeviczky-család története is.

(LB/mta.hu/szmat.sk/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »