“Emiatt nem tör ki az atomháború” – már lobbiznak a Pentagonnál, hogy Ukrajna F-16-os vadászgépeket kaphasson

“Emiatt nem tör ki az atomháború” – már lobbiznak a Pentagonnál, hogy Ukrajna F-16-os vadászgépeket kaphasson

Ukrajna vérszemet kapott a nyugati harckocsikra kapott ígéretektől, és most már modern vadászgépeket is felvett a követelt haditechnikák listájára. Washington fontolóra veszi a kérést. Az ukránok ugyanis hamarosan igen szorult helyzetbe kerülhetnek.

Az objektívebb szakértők ugyanis már régóta hangoztatják, hogy az orosz rakétacsapások nem a civilek ellen irányulnak, hanem két céljuk van: szétzúzni az ukrán energiainfrastruktúrát és rákényszeríteni az ukránokat arra, hogy légvédelmi rendszereik munícióját ellőjék.

És bár a nyugati sajtó csak azt harsogja, hogy az oroszok hamarosan kifogynak a rakétákból, ukrán oldalon a helyzet ugyanez. Ha az ukrán légvédelmi rendszert sikerül kimeríteniük az oroszoknak azzal, hogy pár tízezer dolláros drónokra kell ellőni a sokkal drágább muníciójukat, akkor megnyílik az út az orosz légierő, a vadászgépek és bombázók előtt.

Nyomulnak a lobbisták a vadászgépek átadásáért

Egy katonai tisztviselőkből álló kontingens csendben azt szorgalmazza, hogy a Pentagon hagyja jóvá F-16-os vadászgépek átadását Ukrajnának – írja az amerikai Politico. Az ok a fent említett súlyosbodó körülmény.

Az amerikai védelmi minisztérium név nélkül nyilatkozó tisztviselői pedig kifejezetten örömhírként kezelték, hogy a tavaszi ukrán és orosz offenzíva lehetősége miatt nagyobb lendületet kap a vadászgépek átadásáról szóló kampány.

Ez pedig Kijevben is visszhangra talált, Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó arról beszélt a minap, hogy eflgyorsultak és intenzívebbé váltak a vadászgépekről szóló tárgyalások. Ukrajna pedig azt kéri, hogy ha a gépek csak hónapok múlva is érkeznének, a pilótáikat már most kezdjék el kiképezni. Állítása szerint három hónap alatt képesek elsajátítani a gépek kezelését (ezt nyugodtan lehet vitatni, hiszen a szlovák pilóták képzése már három éve zajlik a felújított F-16-osokra, és korábban ők is ugyanazokkal az orosz gépekkel repültek, mint az ukránok – a szerk.).

Hírdetés

Az is jellemző, hogy a vadászgépek átadása felé nyomást kifejtő amerikai tisztviselők úgy vélik, hogy az nem jelentene eszkalációt, ha az 1980-as években gyártott F-16-osok harcolnának Ukrajnában, és azt állították a Politiconak: “Lássuk be, az atomháború nem fog kitörni az F-16-osok miatt”, mert az “a hagyományos fegyverek eszköztárának része”.

A Pentagon felsővezetése egyelőre nem túl lelkes

A fentieket azonban csak politikai kijelentésekként lehet kezelni. Az F-16-osok, ha egyszer a levegőben vannak, nem csak védekezésre lehet használni. És erre Podoljak is utalt, mikor azt mondta, hogy az oroszok legerősebb fegyverét, a tüzérséget csak úgy tudják leállítani, ha elpusztítják az orosz lőszerraktárakat.

Ráadásul, az 16-osokhoz nem csak pilóták kellene, hanem nagyszámú kiszolgáló és karbantartó személyzet, amelyek kiképzése még a pilótákénál is tovább tart. Nem beszélve azokról a problémákról, hogy honnan szállnak majd fel ezek a gépek. Bárhonnan ugyanis nem tudnak, elég csak arra gondolni, hogy a szlovák szliácsi katoani repülőteret is fel kell újítani, hogy fogadni tudja majd a jövőre érkező F-16-osokatt.

Ha az ukránoknak adott gépek a NATO-területéről szállnak fel, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

A Pentagon egyelőre ódzkodik eleget tenni a vadászgépekre vonatkozó kérdésnek, legalábbis magasabb döntéshozói szinten biztosan nincs rá hajlandóság jelenleg. A fő ok, hogy nem akarják tovább eszkalálni a helyzetet, bár ez időben változhat. A dolog hátterében persze azt is látni kell, hogy a gépek átadására hónapok múlva kerülhet sor, amikor az USA-ban már javában zajlik majd a politikai helyezkedés a 2024-es elnökválasztás miatt. Nem beszélve arról, hogy az USA számára Tajvan kérdése fontosabb, mint Ukrajna.

Ráadásul egyelőre a kelet-európai MiG-29-esek sem kerültek még át az ukránokhoz – Szlovákia orosz vadászgépei sem. Az USA eredetileg azt fontolgatta, hogy a kelet-európai MiG-ek átadásáért cserébe amerikai gépeket kapnának a részt vevő országok. Belpolitikai akarat azonban Amerika részéről végül nem volt.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »