Emelték észak-írországi terrorkészültség szintjét

Az eddigi jelentősről súlyosra emelte kedden a brit elhárítás (MI5) az észak-írországi terrorveszély elleni készültség szintjét.

Hírdetés

Az intézkedést Chris Heaton-Harris, az észak-írországi ügyek minisztere jelentette be Londonban.
   
A terrorkészültségi szint módosításairól az MI5 saját hatáskörében, a kormánytól függetlenül dönt.
   
A súlyos fenyegetettségi szint a hivatalos meghatározás alapján azt jelzi, hogy a brit elhárítás megítélése szerint nagy a valószínűsége terrortámadás elkövetésének vagy megkísérlésének Észak-Írországban.
   
Ennél egy magasabb készültségi szint van, a kritikus, amelyet akkor léptetnek érvénybe, ha a szakszolgálatoknak küszöbönálló terrortámadás veszélyéről van konkrét értesülése.
   
Heaton-Harris hétfői tájékoztatása szerint a készültségi szint emelését az indokolta, hogy az elmúlt hónapokban erősödött az észak-írországi rendőrök ellen irányuló, de a lakosság, köztük gyerekek életét is veszélyeztető terrortámadások kockázata.
   
Februárban az „új IRA” nevű republikánus britellenes milícia az észak-írországi Omagh városában hajtott végre fegyveres támadást egy magas rangú rendőrtiszt ellen. John Caldwell nyomozó főfelügyelőt gyerekek, köztük saját fia szeme láttára egy ifjúsági sportlétesítménynél érte lőfegyveres támadás. A rendőrtisztet életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba, és azóta is válságos állapotban van.
   
Észak-Írországban 2017 januárja óta nem volt példa rendőrök elleni hasonló fegyveres támadásra.
   
A rendőrtiszt elleni februári támadás helyszíne különös jelentőséggel bír: Omagh volt a célpontja az észak-írországi konfliktus legvéresebb merényletének. A pokolgépes akciót 25 éve, 1998 augusztusában hajtotta végre a magát „igazi IRA”-ként azonosító szervezet, amelynek tagjai jórészt az egykori legnagyobb észak-írországi katolikus milícia, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) soraiból verbuválódtak.
   
Az autóba rejtett robbanószerkezet 29 embert ölt meg, köztük kilenc gyermeket és egy terhes nőt, aki ikrekkel volt várandós.
   
A robbanásban a hivatalos vizsgálati adatok szerint 220-an sebesültek meg, de későbbi becslések szerint a sérültek száma elérhette az ötszázat.
   
Az 1998-as nagypénteki egyezménnyel elindult észak-írországi megbékélési folyamat meghatározó horderejű mozzanataként az IRA 2005-ben hivatalosan felhagyott a fegyveres akciókkal, leszerelte fegyverzetét és beszüntette tevékenységét.
   
Ezt azonban kisebb katolikus szakadár szervezetek – amelyek közül többen valamilyen jelző beiktatásával szintén IRA-nak nevezik magukat – azóta sem fogadják el, és folytatják a fegyveres harcot az észak-írországi brit fennhatóság ellen.
 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »