Emelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank

Emelte az alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank

Meglepetésre 185 bázisponttal 7,75%-ra emelte az alapkamatot kedden az MNB Monetáris Tanácsa, így az vélhetően összeolvadhat az egyhetes irányadó betéti kamattal csütörtökön.

A döntésre előzetesen nem lehetett számítani, hiszen májusban csak 50 bázispontot emelt a jegybank, az volt a várakozás, hogy most legfeljebb a korábbi 100 bázispontos tempóhoz térhet vissza. Persze benne volt, hogy próbál meglepetést okozni a Tanács, hiszen a piacnak és az elemzőknek egyre kevésbé tetszett az eddigi kettős kamatrendszer, amikor az alapkamat mellett hetente döntöttek az egyhetes betéti rátáról és az volt az irányadó.

A mostani lépéssel a két kamat vélhetően összeolvad. Az irányadó ráta jelenleg 7,25%-on van, onnan csütörtökön az alapkamat szintjére emelkedhet.

Hírdetés

A két kamat összeolvadását vélhetően a három órakor kezdődő háttérbeszélgetésen jelentheti be hivatalosan Virág Barnabás. ha megtörténik ez csütörtökön, akkor onnantól kezdve együtt emelkedhet havonta egyszer az alapkamat és az egyhetes betéti ráta, amivel viszont az eddigi rugalmasság veszik el a rendszerből, nem tud majd hetente reagálni a piaci fejleményekre az MNB az irányadó kamattal.

A szakemberek várakozása szerint akár 9% felett is tetőzhet a két kamatszint valamikor az év második felében.

A váratlan lépést elsősorban a tartósan gyenge forintárfolyam indokolta, az utóbbi napokban ugyanis 400 felett ragadt az euró árfolyama, ezt pedig egy erős inflációs nyomás ellen küzdő jegybank nem hagyhatta, hiszen ahelyett, hogy a pénzromlást mérsékelné, további árfelhajtó tényezőként jelenik meg a gazdaságban.

A jegybank lépésére rögtön erősödésbe kapcsolt a magyar deviza, 397 alatt is járt átmenetileg a jegyzés.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »