Emelkedőben a síita félhold

Emelkedőben a síita félhold

Az Iszlám Állam fokozatos visszaszorulásával lassan újból létre­jöhet a szárazföldi összeköttetés Irán és Szíria között. A perzsa állam regionális ellenfelei azonban mindent megtesznek annak érdekében, hogy megakadályozzák a „síita félhold” megerősödését.

Az Iszlám Állam mint területi entitás rohamtempóban zsugorodik az utóbbi hónapokban. Irakból a moszuli óváros, valamint a Tel Afar-i és a hawijai enk­lávé kivételével szinte teljesen kiszorultak, csupán ritkán lakott, sivatagos területeket ellenőriznek. Szíriában pedig Rakka ostroma miatt kezdenek összeomlani a dzsihadista terrorszervezet nyugati állásai, a vezetők jelentős része már visszavonult az Eufrátesz völgyébe.

Az Iszlám Állam egy hónappal ezelőtt még a Szíria és Irak közötti 600 kilométeres határszakasz mintegy háromnegyedét uralta, mára csupán alig a felét. Az iszlamisták visszaszorulásának köszönhetően megszületett a lehetősége annak, hogy a nem túl távoli jövőben újból össze­kössék szárazföldi úton is az iráni befolyás alatt álló országokat.

A regionális hatalmi szerepre törő perzsa állam már régóta törekszik a szakértők által csak „síita félholdnak” nevezett geopolitikai képződmény megerősítésére. Ez a Földközi-tenger partjától egészen Bahreinig terjed. Az Arab-tengerben található szigetország kivételével Irán a félhold többi államában: a síita többségű Irakban és a síitákhoz közel álló alavita közösség vezette Szíriá­ban, valamint a Hezbollahon keresztül Libanonban is döntő szereppel bír. Teherán komoly pénzügyi és katonai erőforrásokat biztosít a damaszkuszi és a bagdadi vezetés számára.

Hírdetés

Míg Irak ellátása szomszédos országként nem jelent különösebb problémát, a levantei régióba szánt hadianyag eljuttatása komoly logisztikai gondot okozott az irániaknak az utóbbi években. A fontosabb szállítmányokat javarészt rendkívül költséges módon, repülővel juttatták célba, mivel a szárazföldi út zárva volt, a tengeri út pedig nem volt túl biztonságos, ugyanis a szaúdiakkal szoros szövetségben lévő egyiptomiak, valamint a Hezbollah felfegyverzését árgus szemekkel figyelő izraeliek könnyen lekapcsolhatták a libanoni és szíriai kikötőkbe tartó hajókat.

Az iraki és szíriai kormányerők hosszú évek után a hét elején létesítettek újra kapcsolatot a déli határon, ám a Bagdad–Damaszkusz autópálya továbbra sem járható, mivel egy 80 kilométeres szakaszát a mérsékeltnek tartott szíriai felkelők ellenőrzik. A teheráni stratégák azzal számolnak, hogy ez vélhetően a jövőben is így marad, így egy új útvonal létrehozását tervezik az ország belsejében, amely az Iszlám Állam által uralt területeken keresztül húzódna. Az Iszlám Állam megsemmisítésével így a koalíciós erők paradox módon Teherán befolyását növelhetik a térségben.

Borítékolható, hogy ezt a nyugatiak, az Öböl-államok többsége és Izrael is mindenáron el akarják majd kerülni. Az azonban még nem világos, hogy mire hajlandók majd ennek érdekében.

Magyar Idők – Bakodi Péter


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »