Emelkedett a délkelet-törökországi bozóttűz halálos áldozatainak száma

Emelkedett a délkelet-törökországi bozóttűz halálos áldozatainak száma

Emelkedett a délkelet-törökországi bozóttűz halálos áldozatainak száma Kulcsár Péter2024. 06. 21., p – 17:40

Tizenegyre emelkedett a délkelet-törökországi Diyarbakirtól 30 kilométerre kitört bozóttűz halálos áldozatainak száma – jelentették be a török hatóságok péntek délután.

Fahrettin Koca egészségügyi miniszter friss beszámolója szerint a 44 égési sérült közül 10-nak az állapota továbbra is súlyos.

Mintegy 500 kecske, illetve bárány is elpusztult a szíriai határhoz közel eső régióban, Diyarbakir és Mardin között fekvő falvakban, ahol az utóbbi napokban 40 Celsius-fok fölé emelkedett a hőmérséklet.

Hírdetés

A szalmaégetés után keletkezett tűz a nagy szél miatt gyorsan terjedt tovább, és öt települést érintve okozott jelentős károkat. Az érintett falvak egyike bejelentette, hogy állatállományának a fele megsemmisült.

Fahrettin Koca elmondta, hogy hét mentőegységet, valamint 35 mentőautót riasztottak a helyszínre. A csütörtökön elterjedt tüzet az éjszaka folyamán sikerült eloltani, de az ismételt fellángolásának megakadályozását szolgáló óvintézkedések még folyamatban vannak.

Yilmaz Tunc igazságügyi miniszter közölte, hogy a tűz pontos okának kiderítésére nyomozás indult.

Az Európai Erdőtűz Információs Rendszer (EFFIS) adatai szerint Törökországban az év eleje óta mintegy 13 ezer hektárnyi terület égett le. Kedden az ország északnyugati részén található, az Égei-tengert a Márvány-tengerrel összekötő Dardanellákat kellett néhány órára lezárni egy olyan erdőtűz miatt, amelyet szintén egy gondatlan szalmaégetés okozott.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »