Embertelen körülmények és éheztetés – egy Lévai járásbeli idősotthonban razziázott a rendőrség

Embertelen körülmények és éheztetés – egy Lévai járásbeli idősotthonban razziázott a rendőrség

A rendőrség az érintett falu lakosainak bejelentésére reagált, akik szerint az otthon idős lakói alig jutottak ki a kapun kívülre, ha mégis, akkor rendszeresen ételt kértek a helyiektől. A szociális otthonok ellenőrzésére jogosult hivatal munkatársai többször is hiába próbáltak bejutni az épületbe.

A mai razzia idején összesen 10 ember tartózkodott az otthonban, a legidősebb 70, a legfiatalabb 46 éves volt. Különböző betegségekkel küzdöttek, egy személy teljesen mozgásképtelen volt. A beltéri hőmérséklet 8,4 és 18,4 fok között ingadozott.

„A helységekben rendetlenség volt és bűz, bogarakat lehetett látni és penészt a falakon illetve álltai ürüléket. Az bennlakók számára nem volt biztosítva az étel, az alapvető higiénia lehetősége sem a tiszta ruhák. Többen közülük valamilyen bőrbetegséget kaptak el”

közölte a rendőrség hivatalos facebook-oldalán.

Hírdetés

Papíron az otthon lakóinak nyugdíjukból 65 eurót kellett volna fizetniük a polgári társulás keretében működő otthon vezetőjének, egy 55 éves nőnek. A rendőrség információi szerint azonban minden nyugdíjukat elvették tőlük.

A rendőrségnek feltűnt az is, hogy az idősotthon főbejáratának ajtaján kívülről kilincs volt, de belül már csak ajtógomb.

Az idősotthon fenntartóját a kihallgatás után kegyetlen bánásmód miatt emeltek vádat. Az ügyész kérelmezte a vádlott előzetes letartóztatásba helyezését.

Körkép.skj


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »