Embertelen bánásmódról számoltak be a leleplezett pribékek áldozatai

Embertelen bánásmódról számoltak be a leleplezett pribékek áldozatai

Hátborzongató, embertelen körülményekről számoltak be mindazok az egykori politikai foglyok, akik azokban a Galac környéki börtönökben raboskodtak a kommunizmus idején, amelyeket a Kommunizmus Bűneit Vizsgáló és a Román Száműzöttek Emlékét Ápoló Intézet (IICCMER) által legutóbb, csütörtökön leleplezett két vezető, Marian Petrescu parancsnok, valamint helyettese, Gheorghe Boștină irányított.

DOSARUL-TORTIONARILOR_b

Hírdetés

A vallomásokat az IICCMER mellékelte bizonyítékként azokhoz a feljelentésekhez, amelyeket emberiesség elleni bűncselekmények miatt tett a két volt lágerparancsnok ellen. Előbbi az IICCMER kutatásai szerint 104, utóbbi legalább 100 politikai fogoly haláláért felelős. Petrescu nyugalmazott ezredes, Boștină ugyanakkor nyugalmazott tábornokként havi 7500 lejes nyugdíjat kap, és Bukarest belvárosában él.

Az egykori politikai foglyok egybehangzó állítása szerint a környékbeli gátépítéseknél a kitermelendő földmennyiség napi három köbméter volt minden egyes fogvatartott számára, és amennyiben nem teljesítették a normát, este, a tábor bejáratánál megverték őket. Az élelmezés rendkívül szegényes volt, reggelire egy darab kenyeret kaptak egy fél gyufásdoboznyi marmaládéval, de a főétkezések során is csupán alacsony tápértékű levest kaptak, amelyből rendszerint kispórolták a húst. Ezért egyrészt kórosan lefogytak és legyengültek, másrészt megbetegedtek.

A foglyokat különböző ürügyekkel rendszeresen verték, az idősebbek rendszerint nem bírták sokáig az éhezést, a megfeszített munkát és a bántalmazást, és meghaltak. Mint ismeretes, az IICCMER három éve tett büntetőjogi feljelentést több – a sajtó által „kommunista pribéknek” nevezett –, még életben lévő volt börtönőr és munkatábor-parancsnok ellen. Közülük hírhedt Râmnicu Sărat-i börtön egykori parancsnokát, Alexandru Vişinescut idén februárban jogerősen húsz év börtönbüntetésre ítélték; Vişinescu meg is kezdte büntetése letöltését. Egy másik volt parancsnokot, a peripravai munkatábor volt vezetőjét, Ion Ficiort márciusban alapfokon húsz év szabadságvesztésre ítélte a bukaresti táblabíróság. Őt 103 politikai fogoly haláláért találta felelősnek a kommunizmus bűneit vizsgáló intézet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »