Emberkereskedelem Szlovákiában

Emberkereskedelem Szlovákiában

A világjárvány és a gazdasági válság, a munkahelyek elvesztése tovább növeli a társadalmi különbségeket, súlyosbítja az elszegényedést és az ezzel összefüggő negatív jelenségeket, köztük a bűnözést is. Szlovákiában tavaly 62 esetben derült fény emberkereskedelemre, ebből 16 esetben 18 évesnél fiatalabb személy sérelmére követték el a bűncselekményt.

„A gyerekek leggyakrabban szexuális kizsákmányolás áldozatává válnak (kilenc ilyen esetet derítettek fel, a legfiatalabb sértett 11 éves volt), de gyakran kényszerítik őket koldulásra (4 esetben) és akaratuk ellenére kötött házasságra is (5 esetben)” – ismertette az adatokat a belügyminisztérium sajtóosztálya nevében Michaela Paulenová.

Az összesen 62 felderített ügyből 60 esetben szlovákiai polgár volt az áldozat, 27 férfi és 35 nő sérelmére követtek el ilyen bűncselekményt. Paulenová elmondta, hogy a legtöbb (26) kizsákmányolási eset célja a munkára, vagy valamely szolgáltatásra való kényszerítés volt. 22 esetben prostitúcióra kényszerítették a sértettet vagy a szexuális kizsákmányolás egyéb formájára került sor. A többi esetben akarata ellenére kötött házasságra, kéregetésre kényszerítették az áldozatokat, vagy a kizsákmányolás más módját alkalmazták.

Hírdetés

Az emberkereskedelem megakadályozása céljából ingyenes segélyvonalat is létrehoztak az áldozatok számára, akik a 0800 800 818-as telefonszámon kérhetnek segítséget. „Egyúttal hangsúlyozni kívánjuk, hogy amennyiben emberkereskedelem bűntettének áldozatává vagy tanújává válnának, értesítsék a rendőrséget a 158-as telefonszámon” – mondta.

„Ezek a cselekmények megengedhetetlenek és biztosíthatok mindenkit, hogy a rendőrség mindent megtesz az ilyen esetek feltárása és az áldozatok megsegítése érdekében” – tette hozzá Roman Mikulec belügyminiszter.

(Felvidék.ma/TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »