„Emberi jogok” – az uniót nem érdekli a baltikumi helyzet

„Emberi jogok” – az uniót nem érdekli a baltikumi helyzet

„A litván hatóságok több ezer embert vettek őrizetbe önkényesen militarizált központokban, ahol embertelen körülményeknek, kínzásnak és egyéb rossz bánásmódnak voltak kitéve” – jelenti 2022. június 27-én az AI, Brüsszel úgy tett, mintha nem hallotta volna.

DELFI – Rinatas Chairulinas

Egészen megdöbbentő az Európai Unió kettősmércéje, ha a balti államokba érkező migránsok helyzetét összevetjük azokéval, akik Magyarországra érkeztek. Ugyanez igaz a migrációs krízis anyagi kezelésére is.

Kezdjük a sort azzal, hogy mit tett értünk (ellenünk) Brüsszel!

Az Európai Unió bírósága a 2020. május 14-i döntésében kimondta, a magyar-szerb határon felállított tranzitzónák jogellenesek, ezért lényegében bezárásra ítélték azokat.

Nem mellékesen a magyar kormány többszöri kérésére sem járult hozzá az Európai Bizottság az uniós határokat védő intézkedéseink költségeihez, amelyek bő egy éve a 600 milliárd forinthoz közelítettek.

Viszont az Európai Parlament egy politikai nyilatkozatban még tavaly is elítélte országunkat azért, többek között, mert „megsérti a bevándorlók és menekültkérők alapvető emberi jogait.”

A kritikák alapját részben olyan Brüsszel és/vagy Soros György Nyílt Társadalom Alapítványok hálózatának támogatásában részesülő szervezetek ügyfelei és jelentései szolgáltatták, mint amilyen a Helsinki Bizottság vagy az Amnesty International (AI).

Hírdetés

Magyar viszonylatban a legsúlyosabb vádak talán azok voltak, hogy a tranzitzónákat nem, pontosabban csak Szerbia irányába hagyhatták el korlátozás nélkül az oltalomkeresők, valamint hogy egy kisgyermek játék közben eltörte a kezét.

Éppen ezért érdemes megnézni, mit írt egy „független” forrás, az AI a balti helyzetről!

„A litván hatóságok több ezer embert vettek őrizetbe önkényesen militarizált központokban, ahol embertelen körülményeknek, kínzásnak és egyéb rossz bánásmódnak voltak kitéve” – 2022. június 27.

„Itt úgy bánnak velünk, mint az állatokkal, nem, mint az emberekkel… Azt mondják, hogy vissza kell térnünk Kongóba, és nincs szükség ránk itt [Litvániában]” – 2022. márciusa.

„Az Amnesty által megkérdezett emberek beszámolói szerint 30-90 másik emberrel, erőszakkal sátrakban tartották őket fogva” –2022. október 13.

Ezt a sort vég nélkül lehetne folytatni hasonló idézetekkel, sőt ennél durvábbakkal is.

Természetesen a számítógép előtt ülve eldönthetetlen az a kérdés, hogy az AI tanúi igazat mondtak-e vagy sem. Kétségtelen ugyanakkor, hogy Magyarországot sokkal kevesebbért pellengérre állították, amikor azt mondta nem akar bevándorló országgá válni.

Tény továbbá az is, hogy az Európai Bizottság a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap terhére pillanatok alatt megítélt 32 millió eurót (kb. 12,5 milliárd forintot) Lettországnak, amikor Riga erre igényt jelentett be.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy vannak egyenlőbbek az egyenlőknél. 


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »