Elsötétülő utcák: közlekedési és közbiztonsági aggályokról beszélnek a polgármesterek

Elsötétülő utcák: közlekedési és közbiztonsági aggályokról beszélnek a polgármesterek

Orbán Viktor rendeletben döntött úgy, hogy az önkormányzatok spórolás céljából kikapcsolhatják a közvilágítást. A miniszterelnök döntését már megelőzte néhány önkormányzat, amikor jelezték, részlegesen, vagy adott időben a település teljes területén lekapcsolják a közvilágítást, hiszen a sokszorosára nőtt gázárak miatt, leginkább az elektromos áramon próbálnak takarékoskodni.

Már akkor is a közbiztonsági okok miatt merültek fel aggályok, és a lapunk által megkérdezett polgármesterek is ezt emelték ki, amikor a kormányfő rendeletéről kérdeztünk.

Én úgy gondolom, a közvilágításunk felét kell majd lekapcsolni

– mondta el lapunknak a Baranya megyei Baksa település fideszes polgármestere, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetsége (KÖSZ) elnöke.

Tóth Gábor szerint a mostani gazdasági helyzetükben ez az egyetlen lehetőség, hogy ne omoljon össze a költségvetés, ezért az emelkedő gázárak miatt kénytelenek más alternatívát keresni a spórolásra.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a városokhoz hasonlóan, a kistelepüléseken is ugyanúgy gondot okozhat a gyenge közvilágítás nyomán megjelenő bűncselekmények elkövetése.

Összességében jó döntésnek tartom a miniszterelnök rendeletét, bár a közbiztonság szempontjából nem a legjobb

– tette hozzá Tóth Gábor, a 760 lelkes Baksa település polgármestere.

A közvilágítás lekapcsolása mind a közlekedésben, mind pedig a közbiztonság tekintetében jelentős veszéllyel jár egy megyei jogú városban 

Hírdetés

– nyilatkozta Dunaújváros polgármestere.

Pintér Tamás felidézte, hogy amikor a városban cserélték a közvilágítást, jelentős mértékben megnőtt a bűncselekmények száma.

Ebben az időben olyan bűnbandák voltak aktívak, akik például kiszereltek egy bizonyos alkatrészt az autókból, de sok betörés és rablás is történt akkoriban. Főleg ezért nem tartom jó iránynak ezt a fajta spórolást.

– fogalmazott Pintér Tamás, aki elmondta még, az elmúlt években lecserélték a közvilágítást Dunaújváros főbb közlekedési útvonalain energiatakarékos LED-lámpákra, s ebből már sikerült megtakarítást elérni. Hozzátette:

Nem ez a megoldás. Ez nem más, mint egy végső menekülés és a felelősség áthárítása! A megoldás az lehetne, ha a paksi éjszakai áramot, amit a cégek nem használnak fel és nagyrészt a közvilágítás fogyasztja, azt azon az áron kaphassuk, amit eddig fizettünk.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke az Alfahírnek elmondta, a kormány az éjszakai áron megvett áramot adja tovább sokszoros áron, és ennek nyereségéből fedezik a rezsicsökkentés gáz részét.

A helyzetet nem mi idéztük elő, és azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy egyik napról a másikra tízszer annyit fizetünk az éjszakai áramért

– hangsúlyozta Gémesi György.

A gödöllői polgármester közölte,

még ebben a hónapban elkészül az a munkaanyag, amely kiindulási pontot jelenthet a Magyar Önkormányzatok Szövetsége által meghirdetett nemzeti energiacsúcs során tárgyalhatnak majd az önkormányzati érdekképviseletek.

Gémesi György is úgy látja, a közvilágítás lekapcsolása a bűncselekmények és a balesetek számának emelését eredményezheti.

Megkérdeztük a lapunknak nyilatkozó polgármestereket, hogy milyen technikai vonzata lenne, ha úgy döntenek, lekapcsolják a közvilágítást, de erre nem tudtak pontos választ adni. A Magyar Villamos Művek Zrt.-t (MVM Zrt.) levélben kérdeztük, de a cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »