„Elsődleges célunk a vérontás megállítása”

Irán kész a térség országaival és más nagyhatalmakkal tárgyalóasztalhoz ülni, hogy megoldást keressenek a szíriai konfliktusra – közölte Haszan Róháni iráni elnök kedden Teheránban.

Irán kész tárgyalni bármely, a térségen belüli vagy kívüli országgal, ha a tárgyalások egy biztonságosabb, stabil és demokratikus jövőt eredményeznek Szíria számára – mondta Róháni arra a kérdésre válaszolva, hogy a perzsa állam hajlandó lenne-e az Egyesült Államokkal és Szaúd-Arábiával megvitatni a háború dúlta közel-keleti ország helyzetét. Az iráni elnök szerint ez része országának a „nemzetközi, iszlám és humánus” normák iránti elkötelezettségének.

A párbeszéd még várhat

Hírdetés

Róháni emellett hangsúlyozta, annak még nem jött el az ideje, hogy Bassár el-Aszad elnök kormányának sorsát megvitassák. Bár elmondása szerint Irán egy demokratikus Szíriát szeretne a jövőben látni, nem a demokrácia az elsődleges cél. „Több millió ember kényszerült menekülni, több százezret öltek meg… elsődleges célunk a vérontás megállítása” – mondta. Az iráni elnök hozzátette, „számunkra a szíriai emberek élete a legfontosabb és az, hogy a menekültek hazatérhessenek”.

Ennek értelmében a szíriai elnök kormánya és az ellenzéki csoportok közötti párbeszéd még várhat addig, amíg vissza nem állítottak egy „relatíve biztonságos” helyzetet Szíriában. Ezt azzal indokolta, hogy egy biztonságosabb Szíria az egész térség és a világ érdekében áll. Ezután lehet a demokráciáról és választásokról beszélni” – tette hozzá.

A Heinz Fischer osztrák államfőt Teheránban fogadó Róháni kettejük közös sajtótájékoztatóján beszélt minderről. Fischer az első uniós vezető, aki több mint egy évtized után Iránba látogatott.

A síita perzsa állam Bassár el-Aszad legnagyobb térségbeli támogatója, míg Irán riválisa, az ellenzéki milíciákat támogató Szaúd-Arábia és szövetségese, az Egyesült Államok szerint a szíriai békének éppen Aszad állja útját.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »