Elrendelte az úgynevezett pedofilellenes törvény kihirdetését a köztársasági elnök

Elrendelte az úgynevezett pedofilellenes törvény kihirdetését a köztársasági elnök

Feloldják a járványügyi korlátozások nagy részét, amint a beoltottak száma eléri az 5 és félmilliót. Az országos és a budapesti napi melegrekord is megdőlt délután.

Elrendelte az úgynevezett pedofilellenes törvény kihirdetését a köztársasági elnök. Áder János értékelése szerint a törvény 18 év felettiek alkotmányos jogait nem korlátozza, a 18 év alattiak védelmére vonatkozó alkotmányos kötelezettséget viszont kiteljesíti. A köztársasági elnök azt hangsúlyozta: az elfogadott törvény rendelkezései nem sértik a magán- és családi élet tiszteletben tartásának jogát, amelyet az Alaptörvény rögzít. Úgy értékelte, hogy az új törvény rendelkezései a kiskorúak védelme érdekében tiltják a pornográf, a szexualitást öncélúan ábrázoló, a homoszexualitást és a nem megváltoztatását népszerűsítő tartalmak elérhetőségét.

Az Európai Bizottság minden rendelkezésre álló eszközt felhasznál arra, hogy biztosítsa az európai uniós állampolgárok jogainak tiszteletben tartását, bárkik is legyenek azok, akárhol is éljenek az Unión belül – jelentette ki a testület elnöke, az iskolai szexuális felvilágosításra vonatkozó magyar törvényt kommentálva. Ursula von der Leyen szégyenletesnek nevezte a törvényt, amely szerinte egyértelműen diszkriminatív: hátrányosan különböztet meg embereket a szexuális irányultságuk alapján. Orbán Viktor miniszterelnök szégyenteljesnek minősítette az Európai Bizottság elnökének nyilatkozatát. A magyar kormányfő szerint a bizottság elnöke elfogulatlan vizsgálat nélkül tett közzé elfogult, politikai véleményt.

Feloldják a járványügyi korlátozások nagy részét, amint a beoltottak száma eléri az 5 és félmilliót – jelentette be a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs vezetője. Novák Katalin azt mondta, hogy a törzs javaslatait elfogadta a kormány, a részleteket a holnapi kormányinfón közlik. Jelenleg 5 millió 432 ezer millió ember kapta meg legalább az első oltását Magyarországon, az újabb lazítás akár már a jövő héten jöhet.

A kormány véglegesítette a járvány utáni életről szóló nemzeti konzultáció kérdéseit. 14 kérdés került az ívre, ezek többsége gazdasági témájú – közölte a kormányszóvivő Facebook-videójában. Szentkirályi Alexandra elmondta, hogy a többi között a minimálbér, családi adókedvezmények és a hitelmoratórium a téma. Emellett a migráció és a hazai vakcinagyártás ügye is szerepel majd a kérdések között.

Hírdetés

Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyagtermékekre vonatkozó szabályozás. A friss kormányrendelet alapján az innovációs tárca közölte: ezentúl a gyártóknak bizonyos termékek, például az egészségügyi betétek, nedves törlőkendők, dohánytermékek és italpoharak esetében tájékoztatniuk kell a fogyasztókat, hogy minél kevesebb hulladék képződjön. A jogszabály rendelkezik arról, hogy 2025-re a műanyag italpalackok 77 százalékát, 2029-re pedig a 90 százalékát elkülönítetten kell gyűjteni.

Július elsejétől munkába állhatnak az idei Nyári diákmunka programra jelentkező fiatalok. Schanda Tamás, az Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a diákok a program révén önkormányzati cégeknél, vagy a mezőgazdaság, a turizmus-vendéglátás területén dolgozhatnak legfeljebb két hónapot. Az önkormányzati munkáltató a teljes munkabért megkapja bértámogatásként. A cégeknek a munkabér összegének háromnegyedét téríti meg a kormány.

Új rekordot ért el Magyarország nyári villamosenergia-fogyasztása kedden. A rendszerterhelés elérte a 6660 megawattot, 27,7 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett. A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító közölte: az eddigi rekord 6633 megawatt volt, ezt 2019-ben június 27-én 23,1 Celsius-fokos napi átlaghőmérséklet mellett regisztrálták. A nyári csúcsfogyasztás mögött a klímaberendezések használatának terjedése áll.

Az országos és a budapesti napi melegrekord is megdőlt szerda délután. Az új országos rekord 37,8 Celsius-fok – tájékoztatott az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szerdára virradó éjszaka a fővárosban már megdőlt a hajnali melegrekord is. Lágymányoson hajnalra csupán 23,8 fokig hűlt a levegő hőmérséklete. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint holnap még melegebb lehet.

Idén nyáron Európa-szerte a koronavírus Indiában azonosított delta változata lesz a meghatározó az Európai Unió közegészségügyi hivatala szerint, amely óvatosságra intette a tagállamok egészségügyi hatóságait. Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ felhívja a figyelmet, hogy a delta változat 40-60-szor fertőzőbb, mint az Angliában azonosított alfa variáns. A szervezet az immunizálás felgyorsítására szólította fel az egészségügyi hatóságokat.

A koronavírus új változatainak összehangolt visszaszorítását kérte a csütörtökön kezdődő kétnapos brüsszeli uniós csúcstalálkozó résztvevőitől az Európai Tanács elnöke. Charles Michel a tagállami vezetőknek küldött meghívólevelében azt írta: erre ennek ellenére is figyelni kell, hogy az Európai Unióban zajlik sikeres oltási kampány, valamint a közös oltási igazolvány bevezetése már a nyári hónapoktól megkönnyíti a szabad mozgást. A találkozón áttekintik az unió és Törökország között fennálló viszonyt, és megvitatják az Oroszországgal fenntartott kapcsolatokat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »