Először ünnepelték meg a könnyező klokocsói Istenszülő-ikon liturgikus emléknapját Szlovákiában

Először ünnepelték meg a könnyező klokocsói Istenszülő-ikon liturgikus emléknapját Szlovákiában

Október 3-án, vasárnap a kassai görögkatolikus egyházmegye zarándokhelyén, Klokocsóban első alkalommal tartották meg Patrónka Zemplína, azaz Zemplén védelmezője, a könnyező klokocsói Istenszülő-ikon liturgikus emléknapjának az ünnepét, amelyet 2020. november 21-én rendelt el a Keleti Egyházak Kongregációja. A szlovák településen tartott szertartáson Kocsis Fülöp érsek-metropolita is jelen volt.

Az ünnep megtartását a Keleti Egyházak Kongregációja rendelte el a Vatikánban, 2020. november 21-én. A dokumentum előírása szerint minden év október első vasárnapja az új emléknap. Abban az esetben, ha az első vasárnap október elsejére esik – amely a Pokrov, a Boldogságos Szűz oltalma ünnepnapja –, akkor a következő vasárnapon kell megünnepelni a klokocsói Istenszülő-ikon liturgikus emléknapját.

Cyril Vasiľ szlovák jezsuita szerzetes, kassai püspök meghívására az október 3-i eseményen jelen volt Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek-metropolita; Milan Stipić, a horvátországi Križevac püspöke, valamint Milan Chautur szlovák redemptorista szerzetes, emeritus kassai püspök és érsek is.

Az ünnepi Szent Liturgiát a magyar főpásztor vezette, a homíliát pedig a horvát püspök mondta. Milan Stipić egyebek mellett úgy fogalmazott: Isten Anyja, Mária – ahogyan Ferenc pápa is rámutatott – Isten kézzel írt aláírása az emberiségről. A tisztelete nemcsak lelki magatartási szabály, hanem a keresztény élet kötelessége is.

Ahhoz, hogy hitünk ne közönséges filozófia vagy tan legyen, szükségünk van egy anyai szívre, amely érzékeli az emberi szükségleteket, s kifejezi felénk Isten gyengédségét.

Hírdetés

A Szent Liturgiát követően Cyril Vasil’ SJ hivatalosan lezárta a könnyező klokocsói Istenszülő-ikon csodájának 2020. január 4-én megnyitott, 350. jubileumi évét, amelyet a világjárvány miatt egy évvel meghosszabbítottak. A kassai püspök köszönetet mondott elődjének, Milan Chautur CSSR emeritus püspöknek, aki 1997 óta rendszeresen látogatta a zarándokhelyet, nem titkoltan azzal a céllal, hogy visszaállítsa a Boldogságos Istenszülő Szűz ikonjának tiszteletét Klokocsóban. A szertartást körmenet követte, amely a templomban ért véget, ahol a hagyomány szerint egy könnycseppet is őriznek.

Klokocsóban az ünnepet az ikon történetéről szóló tudományos konferencia előzte meg, amelyre október 1-jén került sor a michalovcei (nagymihályi) Zemplín Múzeumban. A konferenciát a Pozsonyi Szlovák Tudományos Akadémia Ján Stanislav Szlávkutató Intézetével és a kassai görögkatolikus egyházmegyével közösen szervezte a múzeum. A konferencia után Cyril Vasil’ SJ kassai püspök mutatott be Szent Liturgiát.

Másnap, október 2-án, a hónap első szombatján Klokocsóban folytatódott a lelki felkészülés a vasárnapi ceremóniára: Milan Chautur CSSR kassai emeritus püspök édesapjával, Karol Knappal, a Kassai Görögkatolikus Egyházmegye Iskolai Irodájának igazgatójával együtt koncelebrált a szertartáson.

Forrás és fotó: Grkatke.sk

Magyar Kurír
(he)


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »